Üzleti tippek

Óriásbefektetést kapott a magyar startup

Hazai fejlesztésű jeltolmácsszoftver segítheti az amerikai hallássérülteket.

Másfélmillió eurót kapott egy nemzetközi konzorciumtól a SignAll Technologies Zrt. az amerikai jelnyelvet valós időben fordítani képes technológia továbbfejlesztésére.

Sokan azt hiszik, hogy a jelnyelv a világon egységes, pedig több mint kétszáz különböző jelnyelv létezik.

A Dolphio Technologies Kft. spin-off vállalkozásaként indult SignAll már az elmúlt években is többször a figyelem középpontjába került. Az innováció tavaly elnyerte Brüsszelben az LT-Innovate díjat, idén pedig külön cégként, SignAll Technologies Zrt. néven fut tovább egy háromszereplős befektetői csoport támogatásával.

Regionális szinten is kiemelkedő mértékű magvető (úgynevezett seed) befektetést kapott a társaság. A Perion Kockázati Tőkealap, a Credo Ventures és a Conor Fund összesen másfélmillió eurót invesztált az amerikai piacra szánt magyar technológia továbbfejlesztésére.

A technológia két, napjainkban robbanásszerűen fejlődő terület, a gépi látás és számítógépes nyelvészet együttes felhasználására épül.

„A SignAll 20 fős csapata már megalkotta a működő prototípusát annak a technológiának, mely forradalmasíthatja a kommunikációt a siketek és a hallók között. Más projektekkel ellentétben ez a fejlesztés nem csupán felismeri a jelnyelv jeleit, hanem a világon elsőként a jelnyelvi mondatokat angol nyelvre le is fordítja” – mondta Andrej Kiska, a Credo Ventures képviselője.

A magyar fejlesztésű jeltolmács szoftver még 2014-ben a NASA és a Google által alapított Singularity University CEE – Global Impact versenyén a legjobb nyolc közé jutott, de kedvező fogadtatást kapott a bécsi Pioneers és a helsinki Slush fesztiválokon is.

A legrangosabb nyelvtechnológiai díjként számon tartott LT-Innovate Award elnyerése előtt pedig közönségdíjas lett a Várkert Bazárban megrendezett Smartmobil 2015 konferenciájának a CEE Lift off! nevű startup-versenyén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik