Üzleti tippek

Leonardo DiCaprio után a befektetők is megküzdenek a medvével

Úgy tűnik, hogy véget ér a tőkepiacok fél évtizede tartó kegyelmi állapota, miután az év eleje jelentős eséssel indult a részvény- és nyersanyagpiacon is.

„A tavaly még emelkedő részvény- és kötvénypiac után most csapkodó árfolyamokra kell berendezkedni, ami az év egészére jellemző lehet. A zuhanó árfolyamok jó beszállási lehetőségeket hozhatnak, de a nagy bizonytalanság miatt már néhány rossz hír is elég lehet ahhoz, hogy újabb esés induljon. Az első negyedévben ezért az éberség és a kockázatok megosztása, mérséklése lehet a célravezető befektetői magatartás” – javasolja Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Az 5-6 éve emelkedő részvénypiacoktól jó időre el lehet búcsúzni, és a bizonytalanság veszi át az uralmat a tőzsdék felett.

Év elején már látható volt egy nagyobb esés, és a következő hónapokban is hasonló ingadozó árfolyammozgásokra lehet számítani. A csökkenő árfolyamok egyrészt jó lehetőséget kínálnak a befektetőknek a vásárlásra, másrészt viszont a még lehetséges visszaesésekben rejlő jelentős kockázatok miatt mindenképpen közép- és hosszú távra érdemes tervezni – vélik a K&H szakértői.

Az első negyedévben a fejlett részvénypiacokat, azon belül is leginkább az európai tőzsdéket ajánlatos figyelemmel kísérni.

Egyrészt a korábban erőteljesen bővülő amerikai gazdaság visszakapcsolt, és az EU gazdaságánál is érzékelhető a javulás. Másrészt az EKB támogató politikája jó hatással van a piaci hangulatra.

A hazai részvénypiacra is figyeljen

A kelet-európai régión belül a lengyel leminősítéssel a kilátások ugyan romlottak, a Budapesti Értéktőzsde tervezett tőzsdeélénkítő programja miatt azonban hamarosan új cégek jelenhetnek meg a börzén, ezért az első negyedévben érdemes jobban odafigyelni a hazai részvényekre is.

Nyersanyagpiaci mélypontok

Nem elég, hogy 12 éves mélyponton van a kőolaj világpiaci ára, de még a következő hónapokban is folytatódhat ez a csökkenő trend. Így a rendkívül erőteljes zuhanás ellenére is nyomás alatt maradhatnak a nyersanyagok. Az alacsony szinten lévő nyersanyagárak miatt az eszközosztály már vonzó lehet a befektetők számára is, és van is helyük egy jól felépített portfólióban.

Egyelőre még óriási ingadozásokat produkálhat a nyersanyagpiac, így kizárólag hosszú távon érdemes benne gondolkodni.

A dollár, mint menekülő deviza

Tavaly sokat erősödött az amerikai dollár az euróval szemben, és az első negyedévben is ennek folytatódására számítanak az elemzők, mivel ez előttünk álló Fed kamatemelések az amerikai fizetőeszközt támogatják. Emellett a fokozódó piaci bizonytalanság is a dollár, mint menekülő deviza felé terelheti a befektetőket.

Kötvénypiaci hozamok

A feltörekvő piacokra kifejezetten negatívan hatnak az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelési ciklusa miatt emelkedő dollárkamatok. Magyarország azonban kimondottan ellenállónak tűnik, köszönhetően az utóbbi időben stabil államháztartási folyamatoknak. A minden eddiginél jobban várt felminősítés és az MNB önfinanszírozási program keretében április végéig kifutó kéthetes jegybanki betétek hatására várhatóan még mérséklődnek a hozamok, ami kamatelőnyt jelenthet a hazai kötvényeknél.

Az Európai Központi Bank folyamatban lévő kötvényvásárlási programja továbbra is bőséges többletlikviditást biztosít az európai kötvénypiacnak, így az első negyedévben alacsony szinten maradnak a hozamok. Emellett a befektetési minősítésű eurozónás vállalati kötvényekben is látnak fantáziát a K&H Alapkezelő elemzői, melyek kézzelfogható hozamfelárat biztosítanak az európai állampapírokhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik