Üzleti tippek

A cégvezetők ilyen kormányokról álmodnak

A munkanélküliség, a környezetvédelem, az adókedvezmények és a korrupciós problémák is szerepeltek a nemzetközi listán.

Növekszik a társadalmi és gazdasági felelősségvállalás szerepe a közép-európai vállalatoknál. A cégek fontos szerepet játszanak számos sürgető társadalmi és gazdasági, például környezetvédelmi és munkanélküliséggel kapcsolatos probléma megoldásában – derül ki a Deloitte vállalati felelősségvállalásról szóló CSR-felméréséből. A kutatásban bolgár, cseh, koszovói, lett, litván, magyar, román, szerb, szlovák és szlovén CSR-vezetők vettek részt.

A természeti környezetre gyakorolt negatív hatások mérséklése, az oktatás támogatása és a munkanélküliség csökkentése jelentik a legsürgetőbb kihívásokat. A válaszadók szerint ezek a területek kiemelten fontosak, és a cégeknek a jövőben is részt kell vállalniuk e problémák megoldásában. A közép-európai régió CSR-vezetői ugyanakkor a jelenleginél komolyabban kívánnak fellépni a korrupció ellen – összegezte Barsi Orsolya, a Deloitte fenntarthatóság és klímaváltozás csoportjának vezetője.

Mit tartogat a jövő a felelős vállalatok számára?

  • A válaszadók 96%-a szerint a CSR-programok pozitívan befolyásolják a munkaerőpiac alakulását.
  • 91%-uk szerint pedig bővítik a tudásalapú gazdaságot és gyarapítják a szellemi tőkét.
  • A CSR-vezetők 75%-a szerint a fogyasztók elvárják, hogy a piacon társadalom- és környezettudatos termékek, illetve szolgáltatások közül válogathassanak.

A magánszektor a CSR-programok terén kiemelt szerepet játszik, azonban szükség van az állami szféra támogatására is – ezt bizonyíthatja az is, hogy a közép-európai válaszadók 52%-a hiányolja a releváns adókedvezményeket.

„A kormányok szerepe az lenne, hogy olyan szabályozást alakítsanak ki, olyan irányelveket ültessenek át a gyakorlatba, melyek például az alacsony üzemanyag-kibocsátás, az egészséges gazdasági körforgás, az energiahatékonyság, valamint a fenntartható város- és vidékfejlesztés irányába mutatnak” – fűzte hozzá Barsi Orsolya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik