Debrecen, 2013. június 27.
Alpintechnikával, ipari alpinisták megkezdték az épülõ új Nagyerdei Stadion keleti lelátója fölött a Társ 95 Kft által gyártott, egyenként 9 tonnás, 12x22 méteres fém tetõtartó szerkezetek beemelését, rögzítését és befejezõ szerelését. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.
Üzleti tippek

Van, amikor simán nemet mondhat a főnökének

24.hu
24.hu

2015. 11. 25. 16:12

A munkavégzéssel kapcsolatos utasításokat a munkavállaló köteles teljesíteni, vannak azonban kivételek.

A munkáltató szóban és írásban adhat utasítást az alkalmazottnak. Az utasítás teljesítésének megtagadása a dolgozó részéről súlyos szabályszegésnek minősül, amely akár ahhoz is vezethet, hogy megszűnik a munkaviszonya.

A munkavállalót védő szabály, hogy az utasítás írásba foglalását is kérheti. Amíg a munkáltató ezt nem teszi meg, addig az utasítást nem kötelező végrehajtani – összegezte a Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda szakértője a Piac és Profit cégblogjában.

Szabó Gergely a kivételek közül kiemelte, hogyha a munkáltatói utasítás végrehajtása más személy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, akkor a dolgozó köteles megtagadni a teljesítést.

Ugyanígy kell tennie, ha a végrehajtás a környezet súlyos veszélyeztetésével járna. A törvény külön nem említi, de természetesen a beosztott nem teljesíthet olyan utasítást sem, amellyel bűncselekményt követne el.

Abban az esetben, ha a feladat végrehajtása „csak” az alkalmazott saját életének, testi épségének vagy egészségének súlyos veszélyeztetésével járna, akkor a törvény a dolgozóra bízza a döntést. Ha megtagadja az utasítást, akkor ennek következtében nem érheti őt hátrányos következmény. Azt viszont előtte meg kell vizsgálnia a munkavállalónak, hogy a feladat valóban a munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik-e.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.