Üzleti tippek

Van, amikor simán nemet mondhat a főnökének

A munkavégzéssel kapcsolatos utasításokat a munkavállaló köteles teljesíteni, vannak azonban kivételek.

A munkáltató szóban és írásban adhat utasítást az alkalmazottnak. Az utasítás teljesítésének megtagadása a dolgozó részéről súlyos szabályszegésnek minősül, amely akár ahhoz is vezethet, hogy megszűnik a munkaviszonya.

A munkavállalót védő szabály, hogy az utasítás írásba foglalását is kérheti. Amíg a munkáltató ezt nem teszi meg, addig az utasítást nem kötelező végrehajtani – összegezte a Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda szakértője a Piac és Profit cégblogjában.

Szabó Gergely a kivételek közül kiemelte, hogyha a munkáltatói utasítás végrehajtása más személy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, akkor a dolgozó köteles megtagadni a teljesítést.

Ugyanígy kell tennie, ha a végrehajtás a környezet súlyos veszélyeztetésével járna. A törvény külön nem említi, de természetesen a beosztott nem teljesíthet olyan utasítást sem, amellyel bűncselekményt követne el.

Abban az esetben, ha a feladat végrehajtása „csak” az alkalmazott saját életének, testi épségének vagy egészségének súlyos veszélyeztetésével járna, akkor a törvény a dolgozóra bízza a döntést. Ha megtagadja az utasítást, akkor ennek következtében nem érheti őt hátrányos következmény. Azt viszont előtte meg kell vizsgálnia a munkavállalónak, hogy a feladat valóban a munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik