walking man
Üzleti tippek

Így vágódjon be a főnöknél

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2015. 11. 22. 15:23

Ha beosztottként szeretne kulcsemberré válni, íme, néhány tipp, hogy mire figyeljen.
Korábban a témában:

A kulcsemberek általában nemcsak a felettesekre, hanem a többi munkatársra is tudnak hatni, példaképnek számítanak, többnyire kiváló szakemberek vagy specialisták. Fontos, hogy értékrendjük közelítsen a vállalat értékrendjéhez. Papp Eszter független business coach összegyűjtött néhány tippet, hogy mire is érdemes figyeljen, ha szakmai szempontból fontosabb szerepet szeretne kapni a munkahelyén.

Látszódjon!

Rendkívül fontos a személyes márka felépítése. A saját brand része, hogy megpróbáljuk hitelesen és következetesen megmutatni az erősségeinket. Úgy kommunikáljunk, úgy teremtsünk kapcsolatokat, hogy látszódjon a szakmaiságunk, így ismertebbé és piacképesebbé válhatunk. Gyakori hiba, hogy az énkép nincs összhangban a rólunk alkotott képpel. Nem ismerjük magunkat eléggé: jobbat vagy rosszabbat gondolunk önmagunkról, vagy nem jól láttatjuk magunkat és az erősségeinket, pedig ez a kulcsa a brandépítésnek.

Értse és támogassa a vállalati elképzeléseket!

Képezze magát és szerezzen rutint: fontos, hogy a jól csengő tervek mögött legyen tartalom is. Meg kell ragadni a cég által kínált lehetőségeket, tréningeket, de az önképzéssel is sokat nyerhet.

Legyen proaktív és ismerje fel a piaci réseket!

Ha regionális munkakörre vágyik, akkor tanuljon nyelveket. Horvát, szlovák, cseh, lengyel nyelvismerettel például piaci előnyre lehet szert tenni. Egyre nagyobb jelentőséget kap (már nem csak a multinacionális vállalatoknál) a virtuális csapatmunka.

Aki szeretne kiemelkedni, az tanulmányozhatja a környező kultúrákat, viselkedési szokásokat, motivációs tényezőket, illetve a környező vagy a cég számára fontos célországok történelmét is. A valós vagy virtuális csapattagokkal való tartalmas beszélgetések is támogathatják a céljaiban. Egymás megismerése szintén befektetett idő, és ne feledje, sokszor apró részleteken múlik a siker.

Tervezzen!

A coach azt tanácsolja, hogy írja be magát a naptárjába, azaz szánjon időt saját magára, és valamelyik kávészünetben vagy hétvégén gondolja végig a következőket:

  • Hogyan képzeli el önmagát 1-3-5-20 év múlva?
  • Hogyan képzeli el az életét? Meddig és hogyan szeretne dolgozni?
  • A helyén érzi magát? Amivel most foglalkozik, azt miért teszi, mi motiválja?
  • A jelenlegi munkája miként illeszkedik bele a terveibe, elképzeléseibe?
  • Vannak egyáltalán tervei, avagy mennyire jellemzi önt a sodródás, az áramlás vagy a tudatosság?

Hogyan fogadja el, ha mégsem ön a főnök jobb keze?

A kulcsemberek nem csak azok, akik látványosan sikeresek a cégnél! A háttérember, a támogató szakértő is lehet kulcsember abban az esetben, ha a társaság számára nélkülözhetetlen feladatokat lát el.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.