Üzleti tippek

Matolcsy olcsó hitele nélkül lőttek a beruházásoknak

A jegybanki Növekedési Hitelprogram (NHP) év végi kifutásával nagy beruházási hullámra már nem lehet számítani. A K&H kkv-index alapján mélyponton van a cégek beruházási kedve.

A félezer vállalkozó megkérdezésén alapuló felmérés szerint eddig nem látott mélységbe zuhant a beruházási hajlandóság. A következő egy év során a kkv-k kevesebb mint fele, mindössze 43 százalékuk tervez valamilyen fejlesztést. Ez jelentős (13 százalékpontos) visszaesés az előző negyedévhez, és 21 százalékpontos az egy évvel korábbi értékhez képest.

A KSH legutóbbi adata is az idei fejlesztések mérséklődését mutatja, az első negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 4,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest.

Ezt is olvassa el!

„A csökkenés hátterében feltehetően az áll, hogy a válság kezdetekor a vállalkozások behúzták a kéziféket, majd az akkor elhalasztott beruházásokat a Növekedési Hitelprogramból döntően már megvalósították. Emellett azt is látjuk, hogy a program hatására az egyébként későbbre tervezett fejlesztéseket is előbbre hozták a cégek az elmúlt két évben. Ezt mutatja az Magyar Nemzeti Bank legfrissebb tanulmánya is, amely szerint a teljes kkv-szektorban 6,8%-os beruházásnövekedés következett be az NHP-nak köszönhetően” – mondta a K&H kkv-marketing főosztályvezetője.

„Az eredmények alapján azonban úgy tűnik, a program kifutásával nagy beruházási dömpingre nem lehet számítani a jövőben. A további beruházások pedig már nem pótló, hanem inkább üzletfejlesztő céllal valósulnak meg, ezeknél jelenleg óvatosabbak a vállalkozások, és csak konkrét üzleti lehetőség esetén fejlesztenek. A kkv-szektor további fejlődésének egyrészt az uniós pályázatok beindulása adhat lendületet, azonban itt időben lassabb felfutásra számítunk. Másrészt pedig az, ha a gazdaság kkv része újra erősödni tud, ugyanis a GDP-növekedés jelenleg főként a nagyvállalatoknak köszönhető” – tette hozzá Kovács Viktor Zoltán.

A top 3 beruházási cél megvalósításának szándéka egyaránt jelentősen alábbhagyott. A cégek azonban annak ellenére is legnagyobb arányban IT-fejlesztésekre készülnek (19%), hogy 11 százalékpontos visszaesés történt az előző negyedévhez képest. Ezt követi a gépekre, berendezésekre irányuló beruházási szándék (16%), míg a gépjárműpark korszerűsítésére közel minden nyolcadik (12%) cég készül.

A különböző szektorok rendkívül egységes képet mutatnak a beruházási hajlandóságot illetően. Árbevétel szerinti bontásban azonban már jelentős eltérések vannak. Az eddig optimista középvállalkozások jóval visszafogottabbak lettek: míg a mikrovállalkozások 38 százaléka és a középvállalkozások 45 százaléka tervez fejlesztést, addig a kisvállalkozásoknál ez az arány 51 százalék.

A piacbővítési szándék csupán enyhén változott az előző negyedévhez képest. A cégek 39%-a tervezi, hogy új piacot keres a meglévő kínálatához, és mindössze 1 százalékuk tervez profilváltást. Ugyanakkor jelenleg minden ötödik társaság gondolkozik új termék bevezetésén, szemben az előző negyedévi 14%-kal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik