Üzleti tippek

InnoMax-díjas fejlesztés segíthet az eltűnt gyerekek keresésében

Az Invitel tavaly írta ki az üzleti mellett először a civil szféra számára is az InnoMax innovációs díjat, amelyet a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány nyert meg. A pályázatra idén is nevezhetnek a cégek, fiatal fejlesztők, nonprofit szervezetek és most már az iskolák is.

Magyarországon évente körülbelül 13 ezer gyermek eltűnését jelentik a rendőrségnek. A szám sajnos növekvő tendenciát mutat, és másik hazai, illetve európai trend, hogy a csellengők 80-85 százaléka állami gondozásból szökik meg. A Kék Vonal Alapítvány már több mint 20 éve működteti a 116-111-es – fiatalok hívásait fogadó – lelkisegély-számát, 2008 óta pedig már külön hívható az Eltűnt gyerekek vonala: a 116-000.

Tavaly az Invitel kiírására olyan pályázattal neveztek, amely egy külföldön már bevált online keresőmodul létrehozását tűzte ki célul. Ez hatalmas előrelépést fog jelenteni az eltűnt gyermekek magyarországi kutatásában, hiszen egy átlátható, megbízható, folyamatosan frissített rendszer jöhet létre, amelyben a családtagok, ismerősök, maguk az érintett fiatalok vagy bárki könnyen tájékozódhat, aki az interneten keresztül vagy a környezetében próbál segíteni.

Idén is lehet már pályázni!

Az Invitel hatodik alkalommal írta ki az InnoMax-pályázatot, és idén minden eddiginél több kategóriában lehet jelentkezni. A vállalat a hazai innovatív törekvéseket és kezdeményezéseket támogatja több millió forint értékű infokommunikációs szolgáltatásokkal. Az InnoMax Business, Hűség, Nonprofit, InnoApps és InnoSchool Díjakra 2015. április 26-ig lehet pályázni.

A brit Missing People honlapjához hasonló megoldás kiküszöbölné a közösségi oldalakon történő keresés olyan hibáit, hogy már megtalált gyermekek fotói évek múlva is tévesen keringenek a világhálón. A speciális programból a fotókat és a legfontosabb információkat tartalmazó posztereket is le lehetne tölteni, de arra is lehetőség lenne, hogy a keresett fiatal felvegye a kapcsolatot a civilszervezet által működtetett weboldallal. A tapasztalatok szerint erre nagyobb az esély, mint hogy a hatóságot felhívják.

Papp Zsuzsanna, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a projektben stratégiai és szakmai együttműködő partnerük az ORFK. A keresőprogram elindítására a szándék a hatóság és az alapítvány részéről is eléggé határozott, jelenleg még további egyeztetések vannak folyamatban.

Az InnoMax Díj jelentős előrelépést hozott

A Kék Vonal Alapítvány már régóta tervezte a speciális honlap elindítását, céljuk, hogy biztonságos feltételek mellett, a rendőrség közreműködésével keressék a csellengőket. A szakmai hátterük megvolt ehhez, de az informatikai, technikai segítség hiányzott, ezért is vettek részt tavaly az Invitel pályázatán.

„Minden civilszervezet életében mérföldkő, amikor az üzleti szférából is találnak céges partnert. A nonprofit szféra szereplői sokszor úgy érzik, hogy egyedül vannak ezen a ‘játszótéren’. Ha viszont egy üzleti szereplő is bekapcsolódik a munkába, az pozitív megerősítés, hogy valami olyasmit csinálunk, ami nemcsak nekünk fontos, hanem azoknak is, akik más területen dolgoznak. Az Invitel InnoMax-pályázat túlmutat a díj összegszerűségén és túlmutat az együttműködés időintervallumán is, ez a Kék Vonal életében elmondható, hogy történelmi eseménynek számít” – fogalmazott az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Kitért arra is, hogy a keresőmodul teljes megvalósítása uniós pályázatból történik, és az Európai Bizottság számára is pozitív, hogy a támogatók közé üzleti partnert is be tudtak vonni. Az Invitel által biztosított fejlesztések lehetővé tették, hogy az alapítvány a teljes program költségének felét a projekten belül más területre tudja átcsoportosítani. Ez a többletforrás és az informatikai, szakmai támogatás civilszervezetként valóban komoly segítséget jelent számukra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik