Üzleti tippek

A nők vagy a férfiak a pletykásabbak?

pletyka (pletyka)
pletyka (pletyka)

A szebbik nem ügyesebb és gyakorlottabb, de azért a férfiakat sem kell félteni.

„A hölgyek azért pletykálnak jobban, mert több lehetőségük volt a kiscsoportos konfliktuskezelésre a történelem során, és arról se feledkezzünk meg, hogy sokáig ki voltak szorítva a nyilvános beszédből. Ezzel szemben a férfiaknak nemcsak lehetőségük volt a nyilvános kommunikációra, hanem sok esetben rá is kényszerültek erre. Ez azonban a diplomatikus információközlést erősítette bennük, hiszen másképp mondjuk el a véleményünket négyszemközt és másképp a nagyközönség előtt” – utalt az eltérés történelmi okaira a megkérdezett pletykaszakértő.

Szvetelszky Zsuzsanna szerint egy mérhető különbség mindenképpen kiemelhető a két nem kommunikációjában. A férfiak többnyire általános témával kezdenek – így például foci, nők, autó, politika stb. –, majd ezeken belül közelítenek a konkrét pletyka felé. Ebben a módszerben tudattalanul benne van egy „fedőréteg”, amivel azt érzékeltetik, hogy ők valójában nem is pletykálnak. A nők viszont ezen a területen általában nem kertelnek. Amint lehetőségük van egy kis pletykára, akkor a konkrét információkkal indítanak, hogy kivel, mi történt, és a történet végén vonják le a tanulságot.

A pletyka fogalma

Egy ismerhető szereplőről szóló nem publikus információ, amelynek legfőbb jellegzetessége, hogy egyre többen tudnak róla. Ha ez utóbbi hiányzik, akkor titokról van szó. Bár sokan összekeverik, de a pletyka nem azonos a botránnyal (ami publikus) vagy a rágalommal.

Számos típus létezik: például a beilleszkedést segítő gyógy-, illetve navigációs pletyka vagy a portrépletyka, amely a másik kibeszélésén keresztül valójában a beszélőt mutatja be.

A földelő technika is fontos része az állítólagos híreknek. Például: „Ezt egyébként már mindenki tudja” vagy „ezt én is csak mástól hallottam”.

Üzleti tipp: a pletyka hasznos!

Ha egy felső vezető arra tesz kísérletet, hogy betiltja a pletykát, akkor csak azt éri el vele, hogy kétféle beszéd alakul ki a szervezetben. Ez pedig rengeteg időt, energiát vesz el a munkavállalóktól, hiszen a valós dolgokat így nehezebben tudják megbeszélni.

Ezt is olvassa el!

„Az a vezető, aki nem vesz tudomást a pletykáról, az a saját munkáját is korlátozza, ráadásul növeli a munkahelyi feszültséget is. Ahhoz, hogy a szervezet egészét uralni tudja, a belső viszonyokat is uralnia kell. Ehhez pedig óhatatlanul szükség van arra, hogy ismerje az informális hálózatokat” – hangsúlyozta a szakértő. A főnöknek így nem árt feltérképeznie, hogy kik azok, akikre hallgatnak a munkatársak, vagy az is sokat segíthet, ha rálát, hogy mi foglalkoztatja a háttérben a kollégákat, mi okoz nekik gondot a cégnél.

„A felmerülő problémákra szintén informálisan – a büfében, az ebédnél vagy akár a sportnapon – reagálhat az igazgató, menedzser, de témától függően az értekezleten, állománygyűlésen is átbeszélhetik a fontosabb kérdéseket” – tanácsolta Szvetelszky Zsuzsanna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik