Üzleti tippek

Ezek a magyar felhőszolgáltatások erősségei

A nemzetközi óriásvállalatok felhőivel szemben a magyar szolgáltatások is labdába tudnak rúgni. Előnyük többi között, hogy az adatok Magyarországon maradnak, az elszámolás forintalapú és a szerződés magyar nyelvű.

A hazai vállalkozások is egyre jobban nyitnak a felhőszolgáltatások felé, de az áttörés még várat magára. Egy tavalyi felmérés szerint a hazai kis- és középvállalkozások 3 százaléka használ felhőalapú szolgáltatásokat, és körülbelül dupla ennyi cég tervezi ezt a jövőben. A nagyvállalatoknak pedig nagyjából a 8 százaléka nyitott már a cloud computing felé.

A „felhősítés” számos előnnyel rendelkezik (rugalmasság, skálázhatóság, felhasználás-alapú fizetés) a cégek költséges IT-beruházásaikhoz képest, de azt a szakértők sem vitatják, hogy az átlagfelhasználók számára még nehezen érthető a működési elvük. A cégeknél például még több helyen megtalálható az a szemlélet, hogy „szeretnek az adatokon ülni”, és akkor érzik biztonságban a rendszereiket, ha a számítógépek, szerverek karnyújtásnyira vannak.

Az IT-felhők viszont éppen ezt írják felül, hiszen ezeknél már nem a telephelyen vagy irodában, hanem külön – akár a világ másik végén lévő – modern adatközpontban tárolják a céges adatbázisokat. „Ezen a ponton jelenik meg a magyar felhőszolgáltatások egyik fő előnye, hogy az adatok fizikailag Magyarországon maradnak, és az ügyfelek akár személyesen is könnyen megnézhetik, hogy hol is tárolják azokat. Az InviCloud esetében például a központ a Kozma utcai DataCenterben található” – mondta az FN24-nek Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója.

További előnyök a nemzetközi felhőkkel szemben

A szolgáltatás és a támogató funkciók – ügyfélszolgálat és helpdesk – magyar nyelvű.

Forintalapú az elszámolás és a számlázás, ami nem mondható el a globális szolgáltatók esetében.

A felhőszolgáltatás magyarországi adatközpontban működik. Ez kiemelten fontos azoknak a vállalatoknak, amelyeknél törvényi előírás, hogy az adataik ne kerüljön ki külföldre vagy az Európai Unión kívülre.

„A szerződés is magyar nyelvű, és értelemszerűen a szerződésre vonatkozó irányadó jog is – ellentétben a nemzetközi felhőkkel, ahol gyakran előfordul, hogy valamilyen, a magyar joghoz szokott ügyfélnek idegen törvényi irányelveket használnak” – tette hozzá az Invitel operatív főigazgatója.

Gyakori kérdések

A felhőben biztonságban vannak az adatok?

Természetesen a felhőszolgáltatás, adatközpont kiválasztásánál meg kell nézni az adott szolgáltató informatikai tanúsítványait. Ezek megszerzése szigorú követelményekhez kötött, és teljesítésüket rendszeresen felülvizsgálják. Például Magyarország egyik legmodernebb adatközpontjában, az Invitel Kozma utcai DataCenterében kiemelt szintű, 99,999 százalékos rendelkezésre állást biztosítanak, és az adatközpont ISO 27001, valamint NATO AQAP 2120 tanúsítványokkal rendelkezik.

A migráció mennyire időigényes?

Ezt a kérdéskört szokták az egyik nehezítő tényezőként említeni, hiszen a meglévő infrastruktúrából kell migrálni az adatokat és alkalmazásokat a felhőbe. A gördülékeny átállásban kiemelt szerepe van a szolgáltatónak, az előre közösen kialakított stratégiának és a hatékony együttműködésnek is.

Szolgáltatófüggés

Mártha Imre szerint a szolgáltató-függéstől, azért nem kell tartani, mert egy felhőbe költözött vállalat rugalmasabban tud szolgáltatót váltani, mint az a cég, amely fizikai infrastruktúrát használ. A felhőből felhőbe történő migráció sztenderdek alapján történik, ami szintén segíti a rugalmas változtatásokat.

Jogszabályoknak való megfelelés

Ez természetesen minden üzleti szektornál mást és mást jelent. Annak érdekében, hogy biztos legyen a felhasználó cég a jogszabályi megfelelésben, érdemes auditálnia vagy átvilágítania (due diligence) a szolgáltató felhőjét. Azaz meggyőződni például arról, hogy megfelelő minőségi és rendelkezésre állási garanciákat vállal a szolgáltató.

(x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik