Üzleti tippek

Ez történik az örökölt lakásokkal

Az örökölt ingatlanállomány egy részét belakják, más részét kiadják, de jelentős számban megpróbálják értékesíteni.

Tavaly a Duna House becslése alapján országos szinten 83 600 ingatlan cserélt gazdát. Az eladókat a vizsgálat szerint két fő élethelyzet motiválta: a nagyobb lakásba való költözés és az örökölt ingatlanok értékesítése. Ez utóbbi csoport a tavalyi átlagban a piac nagyjából harmadát tette ki, vagyis 26 ezer örökös jutott így – átlagosan 8,1 milliós – vagyonhoz.

Korszerűsítés, felújítás

Itt is nagy különbség látható az alapján, hogy hol található az ingatlan. Az egyik leginkább szembetűnő eltérés, hogy a vidéken élő örökösök szívesebben értékesítik az örökölt házat vagy lakást. Arányuk az összes eladó 35 százalékát teszik ki, míg Budapesten csupán 27 százalék döntött így.

Ami viszont azonos vidéken és a fővárosban is, hogy éves összehasonlításban csökkentek az örökölt ingatlanok árai (bár a Duna House országos árindexe eközben stagnálást mutat).

Budapesten a vizsgált időszakban 195 ezerről 185-re csökkent az egy négyzetméterre vetített eladási ár, vidéken pedig 120 ezerről 105 ezerre. Mindez azt jelenti, hogy az örökösök eladási motiváltsága, alkuképessége nagyobb az átlagos eladókénál. Így versenyelőnnyel bírnak a piacon, vagyis hamarabb jutnak pénzükhöz, mint a többi ingatlanértékesítő.

Az örökölt ingatlanok átlagos értéke vidéken 7,3 millió volt, a fővárosban pedig megközelítette a 10 milliót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik