Üzleti tippek

SZÉP-en fordítottak a szállodák

A szállodai vendégéjszakák száma tavaly 5,5 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Hosszú évek óta először fordult elő, hogy a belföldi vendégéjszakák száma nagyobb mértékben nőtt, mint a külföldieké.

A belföldi kereslet erősödésében meghatározó szerepe volt a SZÉP-kártya terjedésének.

A külföldi vendégéjszakák közül az Európai Unióból érkezők száma csupán 0,3 százalékkal nőtt, miközben az ázsiai vendégéjszakák számánál nagyjából 14 százalékos növekedést mértek – számolt be róla a Turizmus.com.

A beutazás szempontjából a 10 legfontosabb ország közül hatnál növekedést mértek. Idetartozik Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Csehország és az Egyesült Államok. Ausztria, Németország, Románia és Spanyolország esetében viszont csökkenés történt a szállodai vendégéjszakák számában tavaly január és november között.

A szállodai bruttó bevételek országos szinten 2013-ban az előző évhez képest 10,7 százakkal emelkedtek. A szállodai szobafoglaltság megközelítette az 50 százalékot. A bruttó átlag szobaár 3,4 százalékkal, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Rekordévet zárt a magyar turizmus

A KSH legutóbbi adatai szerint tavaly összesen 8,8 millió vendég 22,8 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 5,3, az eltöltött éjszakáké 4,6 százalékkal haladta meg az előző évit.

Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára az adatok kapcsán elmondta: a magyar turizmus tavaly rekordévet zárt. A bevételek majdnem 10 százalékkal emelkedtek, nemcsak a beutazó, hanem a belföldi turizmusban is. Utóbbi bővülésében nagy szerepe volt a Széchenyi Pihenőkártyának, amellyel 920 ezren üdülhettek tavaly.

Milliárdok vannak még a SZÉP-kártyákon

A helyettes államtitkár egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a SZÉP-kártyákon május végéig 4,1 milliárd forint jár le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik