Üzleti tippek

Ennyit várnak a pénzükre a cégek

Javulóban a számlafizetési fegyelem: a fizetési határidők és a fizetési késedelmek egyaránt csökkentek a harmadik negyedévben.

Az átlagos fizetési határidő Magyarországon 28,5 nap volt július és szeptember között, ami valamivel kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor 31 nap volt a jellemző – olvasható a Bisnode üzleti információ szolgáltató elemzésében.

Vannak azonban olyan szektorok, ahol a határidő jóval meghaladja az átlagot. A papíriparban, az építőiparban és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén 40 nap körüli vagy azt meghaladó határidő a jellemző. Viszont a tavalyi harmadik negyedévhez képest ezekben a szektorokban is csökkent az átlagos fizetési határidő. Erre feltehetőleg az új törvényi szabályozás is hatással volt, mivel már megfelelő indoklás hiányában megtámadható a 30, illetve indokolt esetben a 60 napnál hosszabb határidő.

Gyorsan lép a NAV

Fizetési késedelem: átlag felett a fővárosi cégek

Jó hír, hogy 2013 harmadik negyedévében a fizetési késedelmek is 23 napra csökkentek (a tavalyi harmadik negyedévben jellemző 27 napról). A 23 nap azonban még így is meglehetősen magas: átlagosan így is 51,5 napig tart, míg egy társaság hozzájut a pénzéhez, hogyha megrendelője késik a fizetéssel.

Nagyobb késedelmekkel kell számolni az oktatás, a humán-egészségügy, az információ és kommunikáció, a pénzügyi szolgáltatás és az ingatlanügyletek területén. Az építőiparra korábban jellemző magas fizetési késedelem jelentősen csökkent a tavalyi viszonyításhoz képest, valamint a gazdasági helyzet által erősen érintett gépjármű-kereskedelem is jobb eredményeket produkált, és a 21 napos átlagos késedelmét 17 napra mérsékelte.

A legnagyobb késedelem a Somogy megyében tevékenykedő cégekre jellemző, míg a főváros és Pest megye vállalkozásai is átlag felett késnek, amennyiben nem tudják időben kiegyenlíteni tartozásaikat. Jelenleg Vas és Zala megyében fizetnek a legkisebb csúszásokkal, a legalacsonyabb fizetési határidőket pedig Tolna megye cégei kapják.

Nem árt az óvatosság

Keleti József, a Bisnode-csoport országigazgatója elmondta: kiemelkedően fontos egy cég adatainak, eredményeinek, teljesítményének ellenőrzése mellett a fizetési szokások ellenőrzése is. Ha kiderül, hogy egy vállalkozás általában nagy késéssel fizet partnereinek, valamint több extrém (60 vagy 90 napos) késés is jellemző rá, mindenképpen érdemes behúzni a féket, és előrefizetést vagy biztosítékot kérni tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik