Üzleti tippek

Vállalkozások a felhőben – Ez a jövő

Az előfizethető informatikában és a felhőszolgáltatásokban látja az Invitel a jövő útját a hazai kis- és középvállalatok számára.

Erről az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) workshopján Béres András, az Invitel vállalati termékmenedzsment-vezetője beszélt. A szakértő az IVSZ adatközpont és felhő munkacsoportjának vezetője is.

Az előfizethető informatika és az IT-felhők egyre inkább megkerülhetetlenek az üzleti életben. Segítségükkel beruházás nélkül fejleszthetnek a társaságok, rugalmasabban és költséghatékonyabban működhetnek. Éppen ezért a rendezvény elsődleges célja az volt, hogy közelebb hozza és bemutassa a cloud computingban rejlő gazdasági, technológiai versenyelőnyöket a hazai kkv-k számára.

Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója az IVSZ-konferencia kapcsán elmondta: „a hétköznapok során kivétel nélkül minden cégvezető, vállalati döntéshozó használ felhőből elérhető szolgáltatásokat. Ilyen például a Google, az Amazon, a Facebook, a Youtube vagy éppen a legtöbb netbanki szolgáltatás. Mégis, ha a saját vállalatukról van szó, sokan elbizonytalanodnak annak ellenére, hogy tudjuk, a NASA például a legutóbbi Mars-kutatások során már számos különböző cloud megoldást használt. Éppen ezért is nagyon fontos minél többet és többször beszélni a felhőről, elmondani kinek, hogyan, miért éri meg mindez”.


Forrás: Invitel

„Mi az Invitelnél úgy látjuk, hogy a hazai kis- és középvállalatok vezetői sokszor nem bíznak az informatikai óriásokban, mert messze vannak, más nyelven, más jogi környezetben dolgoznak, és nehezen elérhetőek, nehezebben számon kérhetőek. Az InviCloud szolgáltatást pontosan ezen cégek számára hoztuk létre itt, Magyarországon, a saját adatközpontunkban” – tette hozzá az operatív főigazgató.

Ezt olvasta?

„Mint mindenben, a felhősítésben is előbbre tartanak a nagyvállalatok, de már egyre több közepes és kis cég is nyit az előfizethető megoldások felé. A nehéz gazdasági körülmények miatt szűkülő beruházási források sokakat terelhetnek a cloud computing irányába a következő években” – véli Béres András, az IVSZ munkacsoport vezetője.

„Tudjuk, hogy a legjobb technológia sem ér semmit akkor, ha a leginkább érintett döntéshozók nem ismerik a lehetőségeket, vagy még rosszabb, ha nem bíznak benne. Éppen ezért központi kérdés az edukáció. Az Invitel, a hazai infokommunikációs piac egyik meghatározó vállalataként érzi a felelősségét mindebben. Úgy gondolom, nemcsak arra van szükség, hogy a szakma nyelvén mutassuk be a felhő-informatikát. Sőt, sokkal inkább fontos, hogy az üzlet nyelvén, a hatékonyságot, a forintosítható előnyöket ismertessük meg a cégvezetőkkel” – összegezte a szakértő.

Egyéves az InviCloud

Az Invitel élen jár a felhő-informatikában: a vállalat pontosan egy évvel ezelőtt mutatta be felhőszerver-szolgáltatását, amely azért is rendkívüli a hazai vállalkozások számára, mert a szolgáltatás és az ügyfélszolgálat is magyar nyelvű.

A 4-5 lépésben online megrendelhető InviCloud segítségével a vállalatok csökkenthetik költségeiket, mégis a legmodernebb technológiához jutnak – tervezhető havi díjért cserébe. A felhő további előnyei, hogy rugalmasan változtatható az egyedi igények alapján – a szerverbérlés akár a beérkező megrendelésekhez vagy a határidőkhöz is igazítható.

Egy könyvelő iroda például az adózási időszakban igénybe vehet a szokásosnál kétszer, háromszor nagyobb kapacitást. Így nem kell fizetnie feleslegesen a maximális kapacitásért a „normál” vagy átlagos munkanapokon, ami viszont a saját szerverek esetében pluszköltség lenne az adott cég számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik