Üzleti tippek

Vizsgálják az osztrákok a MÁV Cargo eladását

Az egykori MÁV Cargo megvásárlását és az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) más vitás gazdálkodási ügyeit tűzte napirendre szerdán az osztrák parlament egyik albizottsága.

A számvevőszéki bizottság állandó albizottsága ellenzéki képviselők javaslatára foglalkozik az ÖBB-nek a Deutsche Bankkal és más pénzintézetekkel kötött, veszteséges spekulációs ügyleteivel, ezek nyomán felbontott munkaszerződések alapján kifizetett végkielégítésekkel, a MÁV teherszállítási leányvállalatának 2008-as megvásárlása körül felmerült kérdésekkel valamint telekommunikációs beszerzésekkel. A testületben a két kormánypárt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) együttesen többséggel rendelkezik.

Az ülésen meghallgatják Doris Bures közlekedési minisztert és Claudia Bandion-Ortner igazságügyi minisztert az ÖBB gazdálkodásával, illetve a folyamatban lévő hatósági eljárásokkal kapcsolatban. Az albizottság zárt ajtók mögött ülésezik.

Az osztrák és a magyar ügyészség korrupció gyanújával indított vizsgálatot egy tanácsadói szerződéssel kapcsolatban, amelyet a MÁV Cargo – ma Rail Cargo Hungaria – 2008-as megvásárlásakor kötött az ÖBB egy magyar bt-vel. Az ÖBB és a DB veszteséges spekulációs ügyleteit az osztrák számvevőszék egy tavaly nyári jelentésében éles bírálattal illette.

Az évek óta veszteséges ÖBB gazdálkodása körüli botrányok és a kérdés, hogy hogyan lehetne újra nyereségessé tenni a vállalatot, szinte folyamatosan napirenden voltak Ausztriában az elmúlt néhány évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik