Üzleti tippek

Utazási iroda razzia kezdődik

Összehangolt vizsgálat kezdődik az engedély nélkül működő utazási irodák kiszűrésére.

Azonnali, teljes körű vizsgálatot rendelt el a nemzetgazdasági miniszter, hogy kiderüljön, hány utazási iroda végez engedély nélküli utaztatást. Ha a vizsgálat eredménye indokolja, akár a jogszabályokat is módosítják.

Az utazásszervező és -közvetítő vállalkozások szigorú feltételekkel – csak engedéllyel és a jogszabályban előírt mértékű vagyoni biztosítékkal rendelkezve – végezhetik tevékenységüket – ismerteti a nemzetgazdasági tárca közleménye. Amelyik cég ezeket a feltételeket nem tartja be, vagy megszegi, azzal szabálysértést követ el, így bírságra számíthat, és tevékenységének végzésétől egy évre is eltilthatják. Már az is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, ha a vállalkozás valótlanul azt állítja, hogy rendelkezik utazásszervezésre vonatkozó engedéllyel.
A nemzetgazdasági miniszter a tavalyi fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai alapján – az ellenőrzés irányait kiszélesítve – az irányítása és szakmai felügyelete alá tartozó intézményeknél elrendelte, hogy ellenőrzési tevékenységük során fordítsanak kiemelt figyelmet a jogosulatlan utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységek ellenőrzésére.

Egyben utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalt, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, a Nemzeti Adó- és Vámhatóságot valamint a tárca ellenőrzési főosztályát, hogy soron kívül, egymással együttműködve folytassanak le összehangolt vizsgálatot, és ha szükséges, tegyenek javaslatot a hatályos jogszabályok módosítására. A Gazdasági Versenyhivatalt arra kérte, vizsgálja meg, hogy a jogosulatlan kereskedelmi gyakorlat – annak mértéke miatt – alkalmas-e a piac érdemi befolyásolására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik