Üzleti tippek

Vitáztak az egykulcsos adóról

A jövő évtől érvényes 16 százalékos jövedelemadó-tervezetről folytatott vitát kedden a Gazdasági és Informatikai Bizottság. Az előterjesztő, a kormánypárt és a Jobbik képviselői annak kedvező, az ellenzéki képviselők a kedvezőtlen hatásairól beszéltek.

A magánszemélyeknek valamennyi jövedelmük után 16 százalékos kulccsal kell adózniuk, a külön adózó jövedelmek (osztalék, árfolyamnyereség, kamatjövedelem, ingatlanátruházásból származó jövedelem) után is 16 százalék az adó – mondta az előterjesztő nevében Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke szerint az új szja-rendszer nemcsak egyszerű, de összességében 308 milliárd forint megtakarítást jelent az adózóknak.

Az LMP-s és a szocialista képviselők az egykulcsos adó szolidaritás-, és arányosteherviselés-ellenességét hangsúlyozták, valamint azt, hogy 2011-ben havi 141 ezer nettó csak akkor őrzi meg értékét, ha öt százalékkal emelkedik a bér.

A bizottság 20 igen szavazattal, 5 ellenében általános vitára alkalmasnak találta az adóváltoztatásokról szóló törvénytervezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik