Üzleti tippek

Ausztrália is vizsgálja a Google-t

admin
admin

2010. 06. 07. 08:10

Az ausztráliai hatóságok rendőrségi vizsgálatot indítottak vasárnap a Google ellen azzal a gyanúval, hogy a keresőmotorjáról ismertté vált informatikai óriásvállalat megsérti a magánélethez fűződő személyiségi jogokat.

A döntés annak nyomán született, hogy felvetődött: a Google munkatársai, miközben a sokat bírált Street View szolgáltatás számára felvételeket készítettek az utcákról, illegálisan magánjellegű információkat gyűjtöttek vezeték nélküli (wifi) hálózatokról.

Előzőleg több európai országban, például Németországban és Spanyolországban is vizsgálat indult a Streetview számára gyűjtött adatokkal kapcsolatban, az osztrák adatvédelmi hatóság pedig felfüggesztette az utcanézegető szolgáltatás ausztriai munkálatait.

A Google két hete sajnálkozását fejezte ki az egyes nem titkosított hálózati adatok rögzítése miatt, és kijelentette, hogy tévedésből rögzítették azokat a kartográfiai programja számára az elmúlt négy évben, különböző országokban fényképező autók. Ezek az autók nemcsak panorámaképek készítésére alkalmasak, hanem a wifin közölt nyilvános adatok, így a hálózatok nevének és a számítógépek MAC-címének (médiaelérést szabályozó azonosító) gyűjtésére is. A Google közölte azt is, hogy a fényképek kivételével megsemmisíti az adatokat. Az óriásvállalat szerint az elkövetett hiba egyébként sem volt súlyos, annál is inkább, mert csak részinformációkhoz jutottak hozzá.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.