Üzleti tippek

Magyarországon nem vesztegetett a Daimler

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vizsgálata nem talált összefonódást vagy vesztegetés gyanúját felvető körülményt a Volánbusz 2005-ös buszbeszerzésénél - áll a vagyonkezelő közleményében.

A vizsgálatot az MNV az amerikai igazságügy-minisztérium közlése után indította, mivel felmerült annak gyanúja, hogy a Daimler Magyarországon is kormánytisztviselőket vesztegetett meg.

Az összes rendelkezésre bocsátott dokumentum áttekintése után az ellenőrzés nem tárt fel olyan bizonyítékot, amely a felek jogszabálysértő összefonódását, vagy valamilyen vesztegetés gyanúját felvető körülményt alapozna meg, közölte a vagyonkezelő.

Ugyanakkor megállapította, hogy az eljárás folyamán, a szerződéskötés és a teljesítés során előfordultak eljárásrendi hiányosságok, a vagyonkezelő a szabálytalanságok kiküszöbölésére szólította fel a társaság menedzsmentjét.

A buszbeszerzés ügyében március végén rendelt el vizsgálatot Kamarás Miklós, az MNV vezérigazgatója, miután az amerikai igazságügy-minisztérium információi szerint a Daimler 1998 és 2008 között – azaz tíz éven keresztül – az amerikai törvényeket megszegve, üzletkötések fejében vesztegetési pénzeket fizetett legkevesebb 22 ország kormányzati képviselőinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik