Üzleti tippek

GVH: nem fogyaszt a csodalámpa

A Med-Colour Hegyikristály fényterápiás eszközről többek közt azt állították, hogy alkalmas a betegségek, egészségügyi problémák megelőzésére, gyógyítására, kezelésére, testi és lelki sérülések kezelésére, külső megjelenés kedvező befolyásolására, fogyasztásra, valamint az értelmi képességek kedvező befolyásolására, de bizonyítani nem tudták – a bírság 10 millió forint.

Az általa kínált fényterápiás eszköznek gyógyhatást tulajdonított, ám állítását nem tudta igazolni a Meditens Kft. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 10 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra és eltiltotta a jogsértés folytatásától. A cégnek honlapján fél éven át hozzáférhetővé kell tennie a versenyhatóság döntését.

A Meditens Hungary Kft. 2001 tavaszától forgalmazza a Med-Colour Hegyikristály szín- és fényterápiás készüléket. Az eszközről a Hálózat televízión keresztül, szórólapokon, internetes honlapján, DVD-n, a készülék felhasználói kézikönyvében és használati utasításában olyan állításokat tett közzé, amelyeket nem tudtak igazolni.

Szerintük a készülék alkalmas betegségek, egészségügyi problémák megelőzésére, gyógyítására, kezelésére és utókezelésére, testi és lelki sérülések kezelésére, kozmetikai kezelések hatásfokának növelésére, méregtelenítésre, külső megjelenés kedvező befolyásolására, fogyasztásra, az értelmi képességek kedvező befolyásolására.

A Meditens Kft. kötelessége állításai valóságtartalmának igazolása. A vállalkozás azonban nem igazolta a tájékoztatásainak részét képező tényállításokat, továbbá illetékes szakhatóság igazoló szakvéleményét, engedélyét sem csatolta. Emiatt a GVH szerint megállapítható, hogy a Meditens Kft. valótlanul állította, hogy a Med-Colour készülék alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak vagy rendellenességeinek a gyógyítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik