Üzleti tippek

Az oroszok szerint visszavesz magából a Mol

A Vedomosztyi című orosz lap a jelek szerint kitart értesülése mellett, hogy a Mol és a Surgutneftegas között tárgyalások kezdődtek az utóbbi birtokában lévő 21,2 százalékos Mol-részvénycsomag megvásárlásáról.

A magyar vonatkozású ügyekben mindig nagyon jól tájékozott orosz üzleti lap pénteken rövidhírben közölte, hogy a Mol szóvivője csütörtökön Budapesten bejelentette: a magyar konszern nem indított küldöttséget Moszkvába és nem tárgyalt a Surgutneftegas-zal az annak birtokában lévő 21,2 százalékos részvénycsomag megvásárlásáról.

A lap megismételte azonban: előzőleg forrásai megerősítették, hogy a Surgutneftegas kapott ilyen ajánlatot a Moltól, amely a pakettet azon az áron – 1,4 milliárd euróért – szándékozik megvásárolni, amelyen azt az orosz konszern vette tavaly áprilisban az osztrák OMV-től.

Die Presse

Oroszok: a magyarok örök félelme címmel közölt cikket a pénteki Die Presse a Mol és a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) közötti állítólagos tárgyalásokról.

Egyszer már közrejátszottak az osztrákok abban, hogy “oroszellenes érzelmek” éledjenek fel a magyarokban – írta értékelő elemekkel ellátott tudósításában a konzervatív osztrák napilap. Felidézte, hogy 2000-2001-ben a Vienna Capital Partners leányvállalata egy orosz bankkal és a Gazprom egyik leányvállalatával közösen vette át a Borsodchem irányítását. “Magyarországon máris a szovjet korszak reneszánszát festették a falra, de az oroszok nem jöttek, a Borsodchem és a Tiszai Vegyi Kombinát egyesülését az akkor még állami tulajdonú Mol megakadályozta” – írta.

Most ismét van okuk a magyaroknak az osztrákokat hibáztatni az oroszoktól való félelmük újjáéledéséért: az OMV éppen az oroszoknak adta el Mol-részesedését, miután meghiúsult a magyar vetélytárs átvételének kísérlete. Az együttműködés a Surgutneftegasszal nem volt a Mol ízlése szerint való. A magyarok azt gyanították, hogy a moszkvai kormány áll az orosz vállalat mögött – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik