Üzleti tippek

3 millióra büntette a GVH a Telemarketing Kft.-t

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Telemarketing Kft. amikor reklámjaiban azt állította, hogy Hollywood Patch nevű terméke fogyasztószer, s ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintra bírságolta.

A Telemarketing Kft. a Hollywood Patch-ról televíziós és internetes reklámjaiban egyebek mellett azt állította, hogy a fogyasztó több kilótól szabadulhat meg a termék révén gyorsan és megerőltetés nélkül. A cég azt állította: a termékkel diétázás, fogyasztótabletták, mozgás nélkül le lehet fogyni, 10 nap alatt akár 5 kilót vagy 2 ruhaméretnyit.

A GVH azonban megállapította, hogy a cég a termék tulajdonságairól valótlan állításokat tett közzé: fogyást ígértek, de nem tudták bizonyítani, hogy a termék valóban csökkenti a súlyt.

A hivatal közleménye szerint, ha egy vállalkozás az általa értékesített kozmetikai termék hatásáról ígéretet fogalmaz meg, akkor az állítás valódiságát a reklám közzétételének időpontjában már tudnia kell bizonyítani.

A Telemarketing Kft.-nek a Hollywood Patch kapcsán benyújtott anyaga nem bizonyította, hogy állításai megfelelnek a valóságnak. A becsatolt anyagban nem jelent meg a Hollywood Patch megnevezés, így alkalmatlan volt annak igazolására, hogy a vizsgálatot e termékkel folytatták le.

A GVH szerint a vizsgálati anyag még akkor is alkalmatlan lenne a reklámokban tett állítások igazolására, ha elfogadná, hogy a vizsgálat a Hollywood Patch elnevezéssel értékesített termékkel történt, hiszen az állítások valódiságáról a becsatolt vizsgálati anyag lényegében semmilyen bizonyítékkal sem szolgált. Az anyag a vizsgált termék narancsbőrre gyakorolt hatásáról tartalmazott adatokat, miközben az eljárás alá vont kommunikációs eszközeiben a Hollywood Patch elnevezésű terméket fogyásra ajánlja a cég.

A GVH szerint a bírság összegének meghatározásakor súlyosbító körülménynek bizonyult, hogy bizalmi jellegű terméket hirdettek megtévesztő módon sérülékeny fogyasztói kör számára és ezek a hirdetések jelentős számú fogyasztót értek el. A bírságon túlmenően a GVH kötelezte a vállalkozást arra is, hogy internetes oldalán három hónapon át jól észlelhetően, észrevételek hozzátétele nélkül közölje a versenyhatóság döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik