Üzleti tippek

Milliárdokkal tartoznak az APEH-nek

Az APEH 2009 negyedik negyedévében 176 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt, a nagy adósok közül 107 vállalkozás, 69 pedig magánszemély. A legnagyobb adóhátralék 4,4 milliárd forint.

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé azon adózók adatait, akiknél jogerős határozatban jelentős adóhiányt állapított meg, és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették határidőre. A listára a magánszemélyek 10 millió forintot, más adózók 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiány esetén kerülnek fel.

A vállalkozói lista élén a budapesti székhelyű KLK63 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. áll, a bírságokat is beleértve mintegy 4,4 milliárd forint tartozással. A második legnagyobb adós az ugyancsak fővárosi HÁZTARTÁSI CIKK Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 4,3 milliárd forinttal, a harmadik pedig az egri GOLD ANIMAL Állatkereskedő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1,8 milliárd forinttal. Velük együtt – a jogkövetkezményeket továbbra is beleértve – összesen kilenc cégnek van 1 milliárd forint feletti tartozása.

A listán egy ismertebb cég található, a Dreher Sörgyárak Zrt., amelynek adótartozása a bírságokkal együtt 672 millió forint.
(Időközben az APEH közleményben tudatta: adminisztrációs hiba következtében, ok nélkül kerültek feltüntetésre a Dreher Sörgyárak Zrt. adatai

apeh-dreher vita

A Dreher Sörgyárak Zrt. 2009. november 12-én a Fővárosi Bíróságon keresetet nyújtott be az APEH határozata ellen. Ez a bírósági felülvizsgálat jelenleg is tart. Az APEH-vel egyeztetést folytatunk, amiért a törvényi előírás ellenére (az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII törvény 55. §) is feltette vállalatunkat a jelentős adóhiánnyal érintett adózók listájára – juttatta el hozzánk a vállalat nyilatkozatát Agócs Mónika, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok vezetője.)

Jellemzően továbbra is sok a neve szerint kereskedelemmel és szolgáltatással foglalkozó, valamint a felszámolás alatt álló cég. Az utóbbiak közé tartozik például a SIMÁR Ablaktisztító és Szolgáltató Kft., amelynek esetében elgondolkodik az ember: nagy biznisz lehet az ablaktisztítás, ha 397 millió forint adóhiányt lehet vele felhalmozni, bár ezt a kapcsolódó 364 forint jogkövetkezményt nézve talán mégis érdemesebb volna elkerülni.

A magánszemélyek közül a Nyíregyháza-Sóstóhegy illetőségű Berei Mihály tartozik a legnagyobb összeggel, a bírságokat is beleértve mintegy 472 millió forinttal. Őt a szamosszegi Szabó Bertalan követi 317 millió forinttal, majd a debreceni Kárai Péter, aki ugyancsak a jogkövetkezményekkel együtt összesen 266 millió forinttal “lóg” az adóhatóságnak.

Rajtuk kívül még a gárdonyi Karé Mihálynak van 200 millió forint feletti – 229 millió forint – adótartozása, 100 millió forint feletti pedig a nevesített adósokkal együtt összesen nyolc magánszemélynek. Van, amikor az adósságot a család több tagja is halmozza: Pusztadoboson például Csuka Attila és Csuka Attiláné is jelentős összeggel tartozik az adóhatóságnak, ketten együtt mintegy 145 millió forinttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik