Üzleti tippek

Divattervező volt a legjobban kereső halott

Yves Saint Laurent lett a legjobban kereső halott híresség a Forbes magazin idei összeállítása szerint. A francia divattervező olyan sztárokat utasított maga mögé, mint Elvis Presley vagy Michael Jackson.

A Forbes magazin kilencedik alkalommal készítette el a sokak szerint morbid listát: mennyit keres egy sztár halálát követően az örökösöknek, vagy jogutódoknak. A most megjelent összeállítás 13 elhunyt sztárja mintegy 886 millió dollárt termelt, míg 2008-ban az összeg csupán 194 millió dollár volt.

A lajstromban először szerepel Yves Saint Laurent, aki rögtön a dobogó legfelső fokát szerezte meg. A divattervező 2008-ban bekövetkezett halála óta mintegy 350 millió dolláros bevételre tett szert, s ezzel olyan neveket utasított maga mögé, mint Michael Jackson vagy Elvis Presley. Vélhetően nem lesz sokáig az első helyen, mivel vagyona műkincsgyűjteményének értékesítéséből gyarapodott számottevően.

Hasonló módon került az élre 2006-ban Kurt Cobain. A Nirvana egykori fontemberének hagyatékát özvegye értékesítette, az új tulajdonos pedig jól hasznosította. Cobain csupán egyszer szerezte meg az első helyet, idén pedig fel sem került a listára.

Jacko, a halhatatlan

Sokkal jobb esélyei vannak a dobogós helyre Michael Jacksonnak. Jacko júniusban bekövetkezett halála óta már több mint 90 millió dollárt hozott örököseinek. A Forbes magazin vezető szerkesztője szerint több évre bebetonozhatja magát a popsztár az első helyen. Kiadási-, valamint szerzői jogai révén több tízmillió dollárt kereshet, s jelentős bevétel származhat a nemrégiben bemutatott, róla készült filmből is.

A listán a francia divatcézárt a második helyen a Broadway híres alkotópárosa, Richard Rodgers és Oscar Hammerstein követi 235 millió dollárral. A nemrég elhunyt Jackson a harmadik, akit Elvis Presley követ a negyedik helyen. Az immár 32 éve halott zenész már hétszer szerezte meg az első helyet a lajstromban, csak az idei évben 55 millió dollárral gazdagodott. Érdekesség, hogy ezúttal két korábban állandó szereplő sem került be az összeállításba, Marilyn Monroe és James Dean 2009-ben nem tartozott a legjobban kereső elhunyt hírességek közé. Mindketten ugyanannyit kerestek, mint tavaly, Monroe még egy kicsit többet is, ám az új szereplők kiszorították őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik