Üzleti tippek

Ismét a GVH nyert a biztosítókartell-perben

Másodfokon is a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nyert a biztosítókartell perében, ugyanis a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a biztosítókartellben érintett valamennyi vállalkozás keresetét.

A másodfokon eljáró bíróság döntése azt jelenti, hogy a versenyhivatal jogszerűen marasztalta el versenykorlátozó megállapodásért a cégeket és jogosan rótt ki rájuk összesen 6,8 milliárd forint bírságot – olvasható a GVH közleményében.

A GVH 2006 decemberében született határozatában biztosító társaságokat, gépjármű-kereskedőket és az alkuszcégeket marasztalt el a verseny korlátozására alkalmas magatartásuk miatt. A versenyhivatal az Allianz Hungária Biztosító Rt.-t 5,319 milliárd forint, a Generali-Providencia Biztosító Zrt.-t 1,046 milliárd forint, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségét 360 millió forint, a Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Kft.-t 13,6 millió forint, a Magyar Opelkereskedők Bróker Kft.-t 45 millió forint, a Porsche Biztosítási Alkusz Kft.-t 30,7 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

A versenyhatóság döntése ellen az érintettek – a Porsche Biztosítási Alkusz kivételével – bírósághoz fordultak. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság ez év elején részben megváltoztatta a GVH döntését. A bíróság azt nem vitatta, hogy a GVH jogosan marasztalta el kartellezés miatt a biztosító társaságokat és a gépjármű-kereskedőket, ám az alkuszcégek esetében új eljárás lefolytatására utasította a hivatalt. Emellett a bíróság csökkentette a versenyhatóság által kirótt bírságok összegét is, az alkuszi megállapodásokra eső résszel.

Az első fokú bírósági döntés ellen mindkét fél fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla szeptember 24-én teljes egészében elutasította a versenyhatóság által elmarasztalt vállalkozások kereseteit. A másodfokon eljáró bíróság így a GVH határozatában megállapított valamennyi jogsértést, és a teljes bírságösszeget jogszerűnek találta.

Az ítélet jogerős, ám a felperesek felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz fordulhatnak – tudatta a versenyhatóság, jelezve, hogy, a GVH által kiszabott bírság egy részét az érintett vállalkozások már befizették.

Az Allianz Zrt., a Generali Zrt., a Porsche Biztosítási Alkusz Kft. még 2007 márciusában befizette a teljes bírságösszeget. A Magyar Opelkereskedők Kft. 13,6 millió forintot fizetett be. A Gémoszt és a Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Kft.-t a bíróság a jogerős döntésig mentesítette a bírság befizetése alól. A jogerős döntés kézhezvétele után a Gémosznak 360 millió forintot, a Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Kft-nek 13,6 millió forintot, a Magyar Opelkereskedők Bróker Kft-nek 31,4 millió forintot kell kamatostul befizetnie bírságként – tartalmazza a GVH közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik