Üzleti tippek

Nem titkolóznak tovább a svájci bankok?

Elvi megállapodást kötött az amerikai kormány az UBS AG svájci bankcsoporttal a bank amerikai ügyfelei adatainak kiadásával kapcsolatos vitájuk rendezése érdekében - jelentette be pénteken a washingtoni igazságügyi minisztériumot képviselő ügyvéd.

Az Egyesült Államok több tízezer olyan amerikai adatainak kiadását követeli, akik adóelkerülés érdekében feltehetően dollármilliárdokat helyeztek el a svájci bank titkos számláin. Az alpesi országban viszont szigorú törvények védik a banktitkot.

Stuart Gibson ügyvéd pénteken telefonon közölte az ügyben eljáró amerikai bíróval, hogy elvi megállapodásra jutottak a bankkal a vita főbb elemeit illetően. Az ügyvéd részleteket nem fedett fel, de megjegyezte, hogy a végső megállapodást egy héten belül kidolgozhatják.

Az amerikai kormány februárban indított keresetet az UBS ellen egy floridai szövetségi bíróságnál azzal a céllal, hogy a svájci bank adja át annak az 52 ezer amerikai ügyfelének adatait, akik állítólag 14,8 milliárd dollárnyi összeget helyeztek el titkos számlákon az utóbbi egy évtizedben.

Az amerikai kormány és a bank július közepén közösen kérte az ügyben eljáró bírót: augusztus 3-ig napolja el a tárgyalást, hogy folytathassák egyezkedésüket.

Az UBS februárban már beleegyezett: 780 millió dollárt fizet az Egyesült Államoknak, hogy egy másik adóvitában elkerülje az amerikai vádemelést. A pénzintézet azt is vállalta, hogy kiadja az amerikai adóhatóságnak mintegy 250 olyan amerikai ügyfelének adatait, akik titkos számlákat vezettek nála.

A svájci külügyminisztérium július 9-én mindazonáltal közölte: kormány megtiltaná az UBS-nek, hogy egy esetleges bírósági határozat értelmében felfedje amerikai ügyfelei adatait az amerikai adóhatóság előtt. A minisztérium szerint a svájci törvényekbe ütközne, ha a banknak végre kellene hajtania a floridai bíróság Washington javára szóló esetleges döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik