Üzleti tippek

Nyereséges volt az MTI

Pénzügyi egyensúlyát megőrizve nyereséges volt a Magyar Távirati Iroda 2008-ban - mondta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke hétfőn az Országgyűlésben, az MTI 2008. évi gazdálkodásának ellenőrzéséről készült jelentés általános vitájában.

Kovács Árpád elnök az ÁSZ-jelentés megállapításairól szólva kifejtette: az MTI szervezeti és működési szabályzata, valamint szervezeti felépítése tavaly a társasági céljaival összhangban módosult, azonban nem valósult meg a közfeladatok ellátásához szükséges szervezetnagyság kialakítása, illetve a változás nem járt együtt a hírügynökség összlétszámának csökkenésével. “2008-ban az előző évhez képest tovább csökkent az egy fő átlaglétszámra vetített költség és ráfordítás árbevétel-fedezete” – tette hozzá.

Az MTI belső szabályzatai többségében összhangban voltak a vizsgált időszakban hatályos szakmai, társasági és a gazdálkodást érintő jogszabályokkal, de a közbeszerzésről szóló törvény rendelkezései nem érvényesültek maradéktalanul. Jelentős előrelépésnek számít a társaság ingatlangazdálkodásában lévő gazdálkodási lehetőségek feltárása – hangsúlyozta Kovács Árpád.

Emlékeztetett arra, hogy minden évben javasolták az Országgyűlésnek – mint az MTI közgyűlési jogai gyakorlójának – és a kormánynak az 1996-97-ben kialakított tulajdonosi joggyakorlás átfogó felülvizsgálatát. Kifogásolták, hogy nincsenek meghatározva a közszolgálati tevékenységek, nem átlátható a közszolgálati feladatokra juttatott állami támogatás igénylése és felhasználása, “holott az átláthatóság uniós követelmény”.

Megfogalmazták azt is, hogy az MTI alapító okiratának több pontja felülvizsgálatra szorul, az Országgyűlés mint tulajdonos nincs napi kapcsolatban társaságával, nem hoz külön határozatot az éves tervekről, és nem hoz döntést a középtávú stratégiai tervekről. A számvevőszék elnöke javasolta, hogy fogadják el az MTI 2008. évi beszámolóját.

Új tagságok

Az Országgyűlés megválasztotta az Magyar Távirati Iroda Zrt. Tulajdonosi Tanácsadó Testületének (TTT) elnökét, helyettesét és tagjait, valamint a felügyelő bizottság (FB) elnökét és tagjait. Az összetétel a következő: Bayer József elnök, Vízkelety Mariann elnökhelyettes, tagok: Csernyánszky Judit, Hovanyecz László, Ilosvai Gábor, Pap Mária, Sipos Balázs és Szikora József.
A felügyelőbizottság elnöke Halasi Tibor lett, tagjának pedig Lantos Erzsébetet választották meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik