Üzleti tippek

Csehek vették meg a Globus egy részét

Megvette a magyar Globus élelmiszer-ipari csoport húsfeldolgozó részlegét a cseh Hamé élelmiszeripari csoport - közölte a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai lap.

A tranzakció árát a felek közös megállapodás alapján nem hozták nyilvánosságra. A Globus évi forgalma mintegy 20 millió euró, amiből a húsfeldolgozó részlegre nagyjából 20 százalék jut. A húsfeldolgozó részleg eladása a válsággal sújtott Globus átszervezésének része.

A dél-morvaországi székhelyű Hamé-csoportnak már működik Magyarországon leányvállalata, a Hamé Hungaria, amelynek a forgalma tavaly 11 százalékkal nőtt.

“Értesüléseink szerint a Hamé ezzel a tranzakcióval megkétszerezheti vagy megháromszorozhatja magyarországi forgalmát. Ugyanakkor megmutatkozott az is, hogy a válsággal sújtott piacon is lehet sikeres üzleteket kötni”, idézte a Hospodárské Noviny a Redbank pénzügyi tanácsadó társaság szakértőjét, Radek Achmiedet.

A Hamé a legnagyobb cseh élelmiszeripari csoport. A holding fő része a Hamé részvénytársaság, amely 1992-ben a Biofruct Babice állami vállalat privatizációjából jött létre. A Hamé tavaly az izlandi Nordic Partners-csoport tulajdonába került.

A Hamé tavaly rekordforgalmat bonyolított, több mint 5 milliárd euró értékben. Külföldön Magyarországon kívül Romániában, Oroszországban, Lengyelországban, Ukrajnában és Szlovákiában is van leányvállalata. Termékeit több mint harminc országba exportálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik