Üzleti tippek

Milliókért szigetel lakásokat a Budapest Airport

A Budapest Airport ötszáz, XVIII. kerületi ingatlan zajvédelmét oldja meg 100 millió forintért.

A program – szoros együttműködésben a kerületi önkormányzattal – a repülőtérrel szomszédos Erzsébet-Bélatelep és Szemeretelep bizonyos ingatlanjait érinti Pestszentlőricen.
Üllő után a BA ezúttal Budapest XVIII. kerületében, a zajterhelésnek legjobban kitett lakás hálószoba-ablakainak zajszigetelését végzi el, valamint szellőztető berendezést helyez, hogy nyáron csukott ablakok mellett is lehetséges legyen a friss levegő beáramlása.

A BA június 11-én a kerületi önkormányzattal közös levélben tájékoztatta az érintett ingatlanok tulajdonosait. A zajszigetelésre azok jelentkezhetnek, akiknél a jelenlegi és jövőben várható légiforgalom alapján az átlagos nappali zajterhelés meghaladja a 65 decibelt, vagy az átlagos éjszakai zajterhelés meghaladja az 55 decibelt. Az érintettek szórólapok kitöltésével és visszaküldésével jelentkezhetnek és vehetnek részt a programban.

Még idén befejeznék a munkát

A kivitelezési munkák várhatóan még idén nyáron megkezdődnek, és a tervek szerint a második fázisban érintett lakóingatlanok zajvédelmi munkái – a jelentkezők számától függően – még az idén befejeződhetnek.

A programmal a BA önkéntes vállalást teljesít, hiszen az intézkedéseket a jogszabályok csak a zajgátló védőövezetek kijelölését követően tennék kötelezővé, ami csak később várható.

A BA azt tervezi, hogy az önkéntes zajszigetelési programja későbbi fázisába bevonja a többi, zaj által érintett terület lakóközösségeit is, hogy ezzel is csökkentse a repülőtér környékén élőket érő zajhatásokat.

A repülési rendszert is módosítanák

A BA 2007. február 28-án nyújtotta be 21 javaslatból álló Ferihegyi Zajvédelmi Programját az NKH Légügyi Igazgatóságához. A program javaslatot tett a légtér szerkezetének módosítására, a repülési eljárások rendszerének megváltoztatására, új szabályok életbe léptetésére az éjszakai repülés területén, a csöndesebb repülőtér üzemeltetésre, és több új zajterhelést csökkentő beruházásra.

2007. október 29-én kezdte meg a BA a program második szakaszát. Ennek keretében épített egy zajvédő falat az 1-es terminál szomszédságában a repülőtér földi zajainak kiszűrésére.

Az önkéntes zajszigetelési program első fázisa 2008 októberében kezdődött a repülőtérrel szomszédos Üllőn és 2009 januárjában be is fejeződött. Üllőn a Budapest Airport 250 ingatlan-tulajdonosnak ajánlotta fel a zajvédelmet, ebből 60-an éltek a lehetőséggel.

A hangszigetelt ablakok biztosítása mellett hangszigetelt szellőztető készülék telepítése is igényelhető a hálóhelyiségekbe. A szellőztető készülék friss levegőt biztosít, például éjszaka, anélkül, hogy az ablakot ki kellene nyitni, emellett normál üzemmódban hangtalanul működik – ismertetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik