Üzleti tippek

SIM kártyákkal élt vissza egy mobilszolgáltató

admin
admin

2009. 05. 21. 10:35

Hamis szerződésekkel értékesített mintegy száz akciós SIM kártyát egy mobilszolgáltató viszonteladójának négy alkalmazottja Pécsett.

“A baranyai megyeszékhely egyik bevásárlóközpontjában működő üzlet akciót szervezett. Ennek lényege az volt, hogy a telefonjukat lecserélő, szerződésüket hosszabbító, vagy új előfizetésre áttérő ügyfelek ajándék SIM kártyát kapnak. Ezt azonban nem adták át mindenkinek – mondta el a 2006 és 2007 között történt és másfél év alatt feltárt bűncselekmény-sorozat részleteiről Németh Gábor, a pécsi központi rendőrőrs főnyomozója csütörtökön.

A rendőr főhadnagy hozzátette: az üzlet alkalmazottai a távozó ügyfelek nevében fiktív előfizetői szerződéseket készítettek az át nem adott kártyákra, melyek tulajdonjogát másnap más vásárlókra ruházták át. Az új szerződők egyike sem vette észre, hogy nem új, hanem egy szintén hamis átruházási szerződést írt alá.

Németh Gábor megjegyezte, hogy az alkalmazottak motivációja az anyagi haszonszerzés lehetett. A két férfi és két nő fejenként mintegy kétszázezer forintot kereshetett mintegy kétszáz rendbeli hamisítással, de a rendőrség a sikkasztást nem tudta bizonyítani.

A bűncselekményekre akkor derült fény, amikor az egyik kártyát megtalálták egy lopott mobiltelefonban. A rendőrség megkereste a szerződés szerinti tulajdonost, aki állította, nincs ilyen SIM kártyája, és panaszt tett a mobilszolgáltatójánál. Az ügyben ezt követően indult nyomozás.

A főnyomozó szerint nem kizárt, hogy az országban több helyen is követtek vagy követnek el hasonló bűncselekményeket, már csak azért is, mert az alkalmazottak ezzel a szolgáltatót nem károsítják meg, ezért a cégnek, illetve a viszonteladóknak nem fűződik anyagi érdekük a hamisítók leleplezéséhez.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.