Üzleti tippek

Kiszivárgott a médiahatóság terve

Nem csupán a két országos kereskedelmi televízió, hanem az összes műsorszolgáltatási díjat fizető rádió és tévé kötelmeit átalakítaná az az indítvány, amelyről várhatóan jövő kedden határoz a médiahatóság - tudható meg az MTI birtokába csütörtökön jutott javaslatból.

Az eddig napvilágot látott médiahírekben csupán az szerepelt, hogy a fix – 1,8-1,9 milliárd forint körüli – összegről a nettó árbevétel 3,5 százalékára változtatnák a televíziók által fizetendő summát; ez az RTL Klub esetében egy és egynegyed milliárd, a TV2-ében körülbelül 930 millió forintot jelentene.

Rádiók esetében viszont kétszer ekkora rátát javasol bevezetni a tervezet, kivéve e körből azokat a médiumokat, amelyek ötven százalékot elérő arányban sugároznak szöveges műsort – ezekre ugyanis szintén a 3,5 százalékos arány volna érvényes; az alig másfél oldalas dokumentum nem jelöli meg pontosan, miért ekkora arányt javasolt az egyes esetekben.

Mindezen esetekben “a szerződésmódosítás ajánlatot csak ott kell kezdeményezni, ahol az új rendszer szerint kiszámított díj alacsonyabb a jelenlegi szerződésben rögzített összegnél” – olvasható az indítványban.

Szalai Annamária, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Fidesz által delegált tagja – aki korábban többször érvelt nyilvánosan is az RTL Klub és a TV2 által fizetendő díj csökkentése ellen – arról beszélt: a csökkentések miatt akár a felére is zuhanhat a jelenleg évi ötmilliárd forintra rúgó koncessziósdíj-bevétel, pontos adatokat nem tudott közölni, mivel ilyeneket maga sem kapott, és az indítványban sem szerepelnek – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik