Üzleti tippek

Diploma Facebook-tanból

A közösségi oldalak kínálta lehetőségek kiaknázására készíti fel a hallgatókat a Birminghami Egyetem ősszel induló új kurzusa. A jövőben az alsóbb szintű iskolai képzésbe is beépülhet az ismeretanyag.

Mivel foglalkozol? Facebook-szakértő vagyok. Alig másfél év múlva akár ilyen párbeszédnek is fültanúi lehetnek a vendégek Birmingham valamelyik pubjában, köszönhetően az angliai város egyetemén a tervek szerint az idén ősszel induló új képzésnek. Persze a Facebook-szakértő megjelölés kissé egyszerűsítő megfogalmazás, de a lényeget jól tükrözi.

Az ősszel induló, közösségi média elnevezésű képzésen a hallgatók olyan webkettes tevékenységekkel ismerkedhetnek meg, mint a blogírás vagy a podcastok (audioformátumú hírek, beszámolók) elhelyezése a weben. Emellett a 48 hetes – a 4400 fontos tandíj miatt pedig olcsónak egyáltalán nem nevezhető – képzés során a kurzus résztvevői azt is elsajátíthatják, hogyan építhetik ki saját társadalmi hálózatukat és javíthatnak ezzel elhelyezkedési lehetőségeiken.

A program ötletgazdája, Jon Hickman elmondása szerint komoly érdeklődés van a kurzus iránt, különösen az újságírói és PR-tanulmányokat folytató hallgatók körében. Nem véletlen, hogy az ő figyelmüket keltette fel leginkább az új képzés, mivel a Birminghami Egyetem honlapján olvasható ismertető szerint a közösségi oldalakra épülő olcsó és innovatív kommunikációs stratégiákat sajátíthatnak el, megtanulják, hogyan segíthetnek a meghatározó médiacégeknek a webes közösségekre alapozott stratégiájuk kidolgozásában és megvalósításában, emellett a megszerzett tudás révén részt vehetnek a PR-szakma megújításában is.

A vonzó lehetőségek ellenére nem kevés bírálója akad az új képzésnek Nagy-Britanniában, sokak szerint ugyanis a tanrendben számos olyan elem is szerepel, amelyet bárki egyénileg is könnyen elsajátíthat a közösségi oldalak használata során. Bár az induló képzés egyelőre csak az „első fecske”, a közösségi oldalak elsöprő sikerét figyelve, és figyelembe véve, hogy a Facebook, a MySpace vagy itthon az Iwiw használata egyre általánosabbá válik a mindennapi munka során, nem elképzelhetetlen hogy a jövőben az alsóbb szintű iskolai képzésbe is beépül ez az ismeretanyag.

Ráadásul a közösségi oldalak – a külső fejlesztők alkalmazásainak beengedése révén – már nemcsak a régi és új ismerősök felkutatásának és a velük való kapcsolattartásnak az eszközei, de számos igen hasznos szolgáltatás érhető el rajtuk keresztül. Így például a legnagyobb portálok – a Facebook, a MySpace vagy idehaza az Iwiw – piactérként is funkcionálnak, amelyeken a regisztrált tagok apróhirdetéseket tehetnek közzé, így árulva megunt holmijaikat. Emellett a külsős fejlesztőknek köszönhetően a Facebook-felhasználók kicsit több mint egy éve már valós idejű forgalmi információkhoz is hozzájuthatnak. A weben hatezer forgalomfigyelő kamera képét megjelenítő TrafficLand által kifejlesztett alkalmazás révén a közösségi oldal felhasználói megoszthatják egymással a kamerák képét. Ha pedig úgy gondolják, a lakóhelyüket vagy annak környékét mutató kamera képét akár csatolhatják is személyes adatlapjukhoz, így az interneten szerzett ismerősök azt is láthatják, milyen környéken élnek.

A legnagyobb hazai közösségi oldal, az Iwiw üzemeltetői a tavalyi év végén jelentették be, hogy a portált megnyitják a külsős fejlesztők előtt, és a múlt héten már meg is jelentek az első alkalmazások az oldalon. A portálra felkerült első 21 alkalmazás között van olyan, amely virtuális világba csalogatja a netezőt, virtuális kisállat nevelésére buzdít, de akad olyan is, ami egy kocsmatúra programjának megtervezésében segít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik