Üzleti tippek

A lopakodók ellen lép fel az OTP-közgyűlés

Az OTP Nyrt. pénteken tartja éves rendes közgyűlését. Az igazgatóság azt javasolja a részvényeseknek, hogy a bank 2008-ra ne fizessen osztalékot, és átmeneti időre vezessen be 10 százalékos szavazati korlátot.

A nyereség így a bank tőkeerejét erősítené, amit egyébként a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is kért a bankoktól. Az OTP tavaly sem fizetett osztalékot, 2007-ben még 145 forintot fizetett részvényenként. A 10 százalékos szavazati korlát bevezetését – mint Csányi Sándor elnök-vezérigazgató szerdán, a köztévének elmondta – azért javasolja az igazgatóság, hogy megelőzhessenek egy esetleges “lopakodó, csendes”, ellenséges felvásárlást.

A jelenleg hatályos alapszabály 25 százalékban, illetve, ha a társaságban más részvényes vagy részvényesi csoport szavazati joga meghaladja a 10 százalékot, akkor 33 százalékban maximálja az egy részvényes által gyakorolható szavazati jogot. A nyilvánosan is hozzáférhető információk alapján jelenleg egyetlen részvényes sem rendelkezik 10 százaléknál nagyobb részesedéssel.

Módosulna a határozatképesség megállapítására vonatkozó szabály is. Az alapszabály szerint a közgyűlés akkor határozatképes, ha a szavazásra jogosító részvények több mint felét képviselő részvényes jelen van. Ez kiegészülne azzal, hogy a határozatképesség megállapításánál a 10 százalékos maximális szavazatok fölötti hányadot figyelmen kívül kell hagyni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik