Üzleti tippek

Csődvédelmet kért az Ajka Kristály

Csődvédelmet kért maga ellene az Ajka Kristály Üvegipari Kft., a Fotex Holding leányvállalata - közölte a Fotex a BÉT honlapján kedden.

Az Ajka Kristály a Veszprém Megyei Bíróságnál 2009. április 6-i érkeztetéssel azért folyamodott csődvédelemért, mert lejárt határidejű tartozásait és a korábbi kötelezettségeit átmeneti likviditási gondok miatt nem tudja kiegyenlíteni – olvasható a Fotex közleményében.

A Fotex magyarázata szerint a világgazdasági válság miatt 2009 elején jelentős mértékben visszaestek a megrendelések, mivel az Ajka Kristály vevőkörének jelentős része 2008 végén csődbe, vagy csőd közeli állapotba jutott. A közlemény hozzáfűzi: az Ajka Kristály mintegy 90 százalékban hagyományosan exportra termel, legfontosabb vevői közé tartozik a Faberge, a Tiffany, a Polo Ralph Lauren, a Waterford, a John Jenkins, a Rosenthal Ag., a Richard Ginori Crystal Saint Louis.

A Fotex közgyűlési előterjesztésében közzétett, a magyar számviteli törvény alapján készült, nem konszolidált, auditált jelentés arról számol be, hogy az Ajka Kristály Kft.-t 2008. december 31-én 772,5 millió forint értéken tartották nyilván a Fotex könyveiben az elszámolt 907 millió forint értékvesztés után. A tartozásokról annyi tudható a Fotex jelentéséből, hogy az Ajka Kristály 16.923 dollárral tartozik a Downington Holding LLC-nek.

A nemzetközi számviteli szabvány szerinti konszolidált, auditált jelentésben a Fotex nem nevezi nevén az Ajka Kristályt. A kristály és üvegáru szegmensként megnevezett tevékenységből 2008-ban 1,8 milliárd forint volt az árbevétel, 1,1 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál, a veszteség pedig 470 millió forintról 502 millió forintra nőtt. Ebben a szegmensben a kötelezettségek 2008. december 31-én elérték az 1,79 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 1,37 milliárddal. A kristály és üvegáru szegmens eszközeit a múlt év végén 2,6 milliárd forinton tartotta nyilván a Fotex, ami 200 millió forinttal marad el a bázistól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik