Üzleti tippek

Visszaestek a kkv-beruházások

Számottevően visszaesett a kis- és középvállalati (kkv) szektor beruházási hajlandósága december és február között a szűkülő finanszírozási lehetőségek hatására, a gépfinanszírozás területén például 62 százalékos visszaesés volt tapasztalható 2009 első két hónapjában az előző évhez képest - mondta Hordós Zoltán, a Magyar Lízingszövetség eszköz bizottságának vezetője.

Az építőipari gépek esetében 82 százalékos volt a beruházási szint visszaesése január-februárban, míg az információ- és irodatechnikai, telekommunikációs eszközök finanszírozása kisebb mértékben, 13 százalékkal csökkent – mondta Hordós Zoltán.

Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy az eszközfinanszírozási lízingpiac a drasztikus visszaesés ellenére nem fagyott be, sőt, a felmérés szerint az európai uniós támogatások után az eszközlízing a második legfontosabb forrás a kkv-k számára, megelőzve a banki, beruházási- és forgóeszközhiteleket.

Kiemelte azt is, hogy a kkv-k az európai uniós támogatások egyre jelentősebb részét nem tudják lehívni az önerő hiánya miatt. A helyzeten a Lízingszövetség álláspontja szerint részben segíthetne, ha a cégek a bankhitel mellett a pénzügyi lízinget is használhatnák ezekhez a projektekhez – húzta alá.

A szűkülő finanszírozási források ellenére a kkv-k 74 százaléka nem váltott pénzügyi szolgáltatót az elmúlt hónapokban, és a felmérés szerint 47 százalékuk áll kapcsolatban lízingcégekkel – mondta a szövetség főtitkára.

Érdekesség, hogy a felmérés szerint minden ötödik kkv devizapiaci spekulációkkal próbálja ellensúlyozni kieső árbevételeit – tette hozzá Lévai Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik