Üzleti tippek

Krugman: a vesztünkbe rohanunk

Paul Krugman, a közgazdasági Nobel díj nyertese szerint egyre nagyobb esély van arra, hogy a mostani válság egy második gazdasági világválsággá formálódik. A magyar stabilizációs program elutasításával még nehezebb helyzetbe kerül majd Európa.

Azzal, hogy az európai vezetők visszautasították a kelet-európai régió gazdaságának megmentésére irányuló magyar javaslatot, és helyette országonkénti támogatásokat ígértek, nem tudunk majd kitörni a recesszió visszafordíthatatlan folyamatából – olvashatjuk Paul Krugman blogjában.

Krugman nem csak az európai politikusok döntéseit veszi górcső alá, hanem az amerikai közpolitika-alkotók különböző nézőpontját is.

A Bush kormány a „privát jobb, mint az állami” jelszavához hasonlítja Timothy Geithner, a FED New York-i elnökének álláspontját, miszerint a bankoknak akkor is magánkézben kell maradniuk, ha a csőd szélén állnak.

A Nobel díjas közgazdász rámutat arra, hogy a politikai vezetők azt feltételezik, ha visszaállítják a hitelpiac működését és megerősítik az általános bizalmat, új erőre kapnak az ingatlan árak is. Eközben viszont nem mernek szembesülni a valós tényekkel és a világ gazdasága tovább robog a veszte felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik