Üzleti tippek

Megint sztrájkolnak a MÁV-osok?

Az országos sztrájkot sem tartja elképzelhetetlennek a Vasutasok Szakszervezete, amennyiben nem vezetnek eredményre a MÁV Zrt.-vel, a záhonyi térségben tervezett létszámleépítésekkel kapcsolatos tárgyalások - közölte a Vasutasok Szakszervezete (VSZ).

A MÁV Lokomotív Hotels Zrt.-nél, a MÁV Záhony-Port Zrt.-nél és a MÁV Raktár Kft.-nél bejelentett jelentős létszámcsökkentések miatt a szakszervezet felszólította a kormányt, hogy tegyen lépéseket a vasúti szektor versenyképességének megteremtése érdekében, mert ennek hiányában a MÁV Zrt. és a tulajdonában lévő vasúti tevékenységet végző gazdasági társaságok olyan hátrányt szenvedhetnek, amely azok leépüléséhez és munkahelyek ezreinek elvesztéséhez vezethet.

Emellett a Vasutasok Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja azt a gyakorlatot, miszerint a MÁV Zrt., mint tulajdonos nem biztosítja a feltételeket a gazdasági társaságai hosszú távú folyamatos működéséhez, és az emiatt bekövetkező csődhelyzet következményeiért sem vállalja a felelősséget.

A szakszervezet azonnali tárgyalásokat kezdeményezett a MÁV vezetésével, valamint felhatalmazta a Záhony térségében működő Területi Képviseletét és alapszervezeteit, hogy szükség esetén sztrájkot hirdessenek. Amennyiben a tárgyalások sikertelenek lesznek a VSZ az országos sztrájkot sem tartja elképzelhetetlennek.

A MÁV még nem tud semmiről

Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke elmondta, hogy péntek délutánig nem érkezett meg a MÁV Zrt.-hez az érintett vállalatok helyzetére irányuló tárgyalási kezdeményezés a szakszervezettől. A MÁV Zrt. természetesen hajlandó a cégek helyzetéről tárgyalni, de a létszámleépítésről az önálló vállalatként működő cégek vezetőinek és a szakszervezetnek kell tárgyalniuk.

Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezete elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a MÁV Lokomotív Hotels Zrt.-nél 115, a MÁV Záhony-Port Zrt.-nél 200, a MÁV Raktár Kft.-nél 60 dolgozót érintő létszámleépítési szándékot jelentett be a munkáltató.
Simon Dezső kifogásolta, hogy a MÁV Zrt. igazgatósága már korábban döntött arról, hogy az érintett társaságokat nem működteti tovább, de erről nem egyeztetett a szakszervezettel.

A szakszervezetek a dolgozókat védenék

A szakszervezet szerint ez az eljárás jogszerűtlen, mivel a döntés létszámot érint, ezért velük is egyeztetni kellett volna.

A VSZ elnöke elmondta, hogy a tárgyalásokon elsősorban azt képviselik, hogy az ott dolgozókat foglalkoztassák tovább. Példaként említette, hogy a MÁV Záhony-Port pályázhatna a munkahelymegtartást segítő állami lehetőségre, ami kedvezően érintené a Záhonyban lévő MÁV Raktár Kft.-t is. Az üdülőket kezelő MÁV Lokomotív Hotels Zrt. esetében a szakszervezet az üdültetés helyzetét is meg kívánja vitatni, mert ha megszűnne az üdülési csekk adómentessége, akkor az más helyzetet teremtene – tette hozzá Simon Dezső.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik