Üzleti tippek

Öngyilkos lett az egyik Madoff-befektető

Öngyilkos lett az egyik alapkezelő társalapítója, amely 1,5 milliárd eurót veszített Bernard Madoff New York-i üzletember piramisjátékában.

A 65 éves Thierry de La Villehuchet francia üzletember, az Access International társalapítója élettelen testére kedd reggel talált rá a biztonsági őr a Madison sugárúti épületben, ahol az alapkezelő székhelye van – közölte a rendőrség alig két héttel az 50 milliárd dolláros csalás leleplezése után.

Az Access International európai ügyfelek befektetéseit kezelte, amelyekből 1,5 milliárd eurót Bernard Madoffnál fektetett be.

A Madoff-botrány – a történelem egyik legnagyobb csalása – december 11-én tört ki, amikor a New York-i elektronikus tőzsde, a Nasdaq igazgatótanácsának volt elnökét New Yorkban őrizetbe vették és 50 milliárd dollár értékű piramisjáték megszervezésével vádolták meg.

A 70 éves üzletember, akit világszerte sikeres befektetőnek tartottak, az úgynevezett Ponzi-sémát alkalmazta: fantom bevételeket produkált látszólagos tőzsdei ügyletekből, miközben a befektetőket az új balekok pénzéből fizette ki. Madoff jelenleg házi őrizetben van manhattani luxuslakásában, útlevelét bevonták.

Több vizsgálat folyik volt munkatársai, a számláit ellenőrző könyvvizsgáló és a SEC, az amerikai tőzsdefelügyelet munkatársai ellen, akik nem figyeltek fel Madoff cégénél az esetleges szabálytalanságokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik