Üzleti tippek

Háromnapos munkahetek lesznek a Daimlernél

A súlyos értékesítési gondok miatt a Daimler bejelentette, hogy rövidített munkaidőt léptet életbe a Mercedeseket gyártó sindelfingeni üzemben.

Keddi értesülések szerint az intézkedések január közepén lépnek életbe, s mintegy 20 ezer alkalmazottat érintenek. A gyártás átmeneti visszaszorítása érdekében a konszern más németországi üzemeiben ugyancsak hasonló lépéseket terveznek. Mindezzel egy időben a Daimler egyik legnagyobb beszállító.

A Süddeutsche Zeitung kedden arról tudósított, hogy a Daimler legnagyobb németországi gyárának számító sindelfingeni üzemben a rövidített munkaidő január 12-én lép életbe, s a tervek szerint március végéig tart. Minderről a gyár vezetése már tájékoztatta az alkalmazottakat, akiknek mintegy kétharmadát érinti az intézkedés. Ez azt jelenti, hogy az amúgy is négy hétre meghosszabbított karácsonyi szünet után az alkalmazottak az első negyedévben hetente csak négy, sőt adott esetben csak három napot dolgoznak.

A Mercedeseket gyártó 14 németországi üzem összesen 150 ezer alkalmazottja e hét péntektől kezdi meg négy hétre meghosszabbított karácsonyi szabadságát. A sindelfingeni mellett a későbbiekben más üzemekben is rövidített munkaidőt terveznek – írta a Süddeutsche Zeitung a Daimler egyik szóvivőjét idézve. A szóvivő egyebek között a berlini, a brémai, valamint a düsseldorfi üzemet említette.

A német lap idézte a Daimler üzemi tanácsának elnökét, Erich Klemmet, aki szerint a rövidített munkaidő bevezetése nehéz, de elkerülhetetlen lépés. Klemm ugyanakkor elismerte, hogy a rövidített munkaidő következtében csökken a foglalkoztatottak jövedelme.

Hasonló intézkedést a Daimler 15 éve nem rendelt el. A többi németországi autógyár kivétel nélkül ugyancsak súlyos értékesítési gondokkal küszködik. A termelés mérséklése érdekében a BMW-nél, az Audinál és az Opelnél meghosszabbították az alkalmazottak karácsonyi szabadságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik