Üzleti tippek

Turistákra hajtanak

Egy hónappal meghosszabbította téli turistacsalogató kampányát a Magyar Turizmus Zrt., és jövőre már nyári verziót is terveznek. A marketing¬szervezet szerint a pénzügyi válság nem veszélyezteti a kezdeményezés sikerét.

Az időjárás kegyes tréfát űz a most Budapestre látogatókkal. A novemberben megszokott borongós, esős, havas napok helyett napsütés és 20 fok körüli hőmérséklet várja a fővárosi látnivalók iránt érdeklődőket. A turisták valószínűleg nem bánják, hogy nagykabát helyett rövid ujjúban sétálhatnak a Duna-korzón annak ellenére, hogy a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) az idén harmadszor futó téli kampányának óriásplakátjai havazásra készítették fel őket. A Budapest Winter Invasion (BWI) néven debütált promóció az előző években számos, többek között külföldre szakadt magyarnál „verte ki a biztosítékot”, ők elsősorban a kampány provokatív elnevezését sérelmezték. Az idén a berzenkedőknek semmi okuk sem lehet a panaszra. A kampány neve Budapest Winter Invitationre szelídült, időtartama pedig egy hónappal kitolódott.

Az USA nélkül

A cél továbbra is változatlan: minél több turistát csalogatni a fővárosba. Ugyan Niklai Ákosnak, az MT Zrt. elnökének az előző évek kissé provokatív hirdetései is tetszettek, a BWI-ben részt vevő szállodák a módosítás mellett döntöttek. Az új verzió szlogenje („Take your time: have an extra day on us!”– „Ráérsz: adunk még egy napot!”) kevésbé harsány, s így el is tűnhet a mind hangosabb reklámzajban, de az elnök szerint a korábbi évek jó alapot biztosítanak ahhoz, hogy az idén is sikeres legyen az öt hónaposra dagadt kampány. A szervezők attól sem tartanak, hogy a zivataros nemzetközi pénzügyi helyzet befolyásolná idei célkitűzéseiket, ezért nem módosítottak korábbi terveiken, s remélik, hogy március végére meglesz a 60 ezer vendégéjszaka.
„Az első évben 25 ezerrel növekedett a vendégéjszakák száma, 2007-ben pedig megkétszereztük az egy évvel korábbi eredményt. Nem lehet minden évben duplázni” – érvelt Niklai Ákos, aki szerint a hatvanezres célszám reális és teljesíthető. Az pedig külön szerencse, hogy a kampányban a négy- és ötcsillagos szállodák mellett háromcsillagosok is részt vesznek, így azoknak sem kell lemondaniuk az utazásról, akik kénytelenek voltak szűkebbre húzni a nadrágszíjat. Hogy mit hoz a nemzetközi helyzet az idegenforgalom számára, azt ma még csak sejteni lehet, de Niklai Ákos is elismerte, hogy az amerikai és a japán turisták száma érezhetően csökkent. Igaz, a BWI nem kifejezetten a tengerentúli vendégeket kívánja megcélozni néhány napos ajánlatával, a téli inváziót ennek ellenére tavaly még New Yorkban is hirdették. „Inkább imázsszerepe volt, az idén azonban a célországok sorába nem került be az Egyesült Államok” – magyarázta az elnök.

Vírus humorral

Az MT Zrt. elsődleges és másodlagos célpiacokat határozott meg a vendégforgalmi adatokra és az előző kampányok eredményeire alapozva. Így ebben az évben elsősorban Németországban, Nagy-Britanniában, Francia-, Olasz-, Spanyol-, Oroszországban, valamint a skandináv országokban hirdetnek. Ezenkívül a másodlagos piacnak számító Írország, Izrael, Ausztria, Lengyelország, Románia és Szlovákia lakossága találkozhat az online és offline hirdetésekkel. A társaság a klasszikus reklámfelületeken (citylight, óriás¬plakát, PR-cikk, szórólap stb.) február végéig csábít. Az online hirdetések között az MT Zrt.-től korábban megszokott módon vírusmarketinges megoldásokkal találkozhatunk majd, ám ezek részleteiről Szűcs Balázs, a társaság vezérigazgató-helyettese és marketingvezetője nem sokat árult el. Mindössze annyit sikerült megtudnunk, hogy a humorra apellálnak majd a hirdetések, csakúgy, mint a teljesen megújult, egyszerűsödött és rövidebb néven működő, hét nyelven elérhető honlap, a www.budapestwinter.com is. A portálon öt kategóriába sorolták azt a 30 feletti, aktívan foglalkoztatott, gyermektelen célcsoportot (DINK – double income, no kids), amely rendszeresen utazik. Színes ikonok segítségével választhatják ki az érdeklődők, melyik típust érzik magukhoz leginkább közel: az őrültség, a romantika, a boldog semmittevés vagy a klasszikus turistáskodás és az ezekhez kapcsolódó programok vonzók-e számukra.

Viharos pénzügyek

A kampány költségvetése hasonló nagyságrendű, mint tavaly. A részt vevő szállodák mintegy 35 millió forinttal járultak hozzá a sikerhez, az MT Zrt. pedig százmillióval finanszírozta a kezdeményezést. A pénzügyi támogatás mellett a 62 szálloda és a többi szolgáltató saját csatornáit is felajánlotta. A Budapest Airport – amely 15 ezer eurót is adott a programba – kiemelt médiafelületet biztosít a repülőtér termináljain és honlapján, a nemzetközi szállodaláncok hírlevélben értesítik vendégeiket az akcióról, az MT Zrt. pedig külképviseleteit vonta be a népszerűsítésbe. Az ilyen módon érkező segítség számszerűsítésére a társaság nem vállalkozott, mivel a szállodák vagy a reptér reklámfelületeinek tarifáit nem ismerik. Alkalomadtán pedig jól jöhet a pontos kimutatás, mivel a kampány finanszírozása körül az utóbbi hetekben heves vita támadt. Nyitrai Zsolt fideszes képviselő egy az International Herald Tribune hasábjain megjelent hirdetés tartalmát nehezményezte, s azt is felvetette, hogy a jelenlegi helyzetben nem kellene az adófizetők pénzét reklámra költeni. „Bajnai Gordon korábbi önkormányzati és területfejlesztési miniszter 2007-ben döntött arról, hogy az MT Zrt. a 2007. évi utószezoni forgalom élénkítésére és a 2008-as év előkészítésére ötszázmillió forintos többlettámogatást kapjon. A százmilliós hozzájárulás is ebből a keretből van” – fogalmazott Niklai Ákos. A 2009. évi költségvetést még javában készíti a társaság, mivel azonban a BWI minden évben sikerrel zárult, így biztos, hogy nem ez lesz az a terület, amelyre kevesebbet szánnak majd a jövő évi büdzséből.

Egyedül nem megy

Niklai Ákos úgy véli, a válságos pénzügyi időszakot együttműködésekkel lehet átvészelni, s erre a BWI az egyik legjobb példa. Az idei télen egy a BWI-hez hasonló, de a vidéket népszerűsítő kampány is elindult, amellyel az ottani vendégéjszakák számát szeretnék növelni. A kampány hossza hasonlatos a már bejáratott téli, budapesti kampányéhoz, a célországok között Románia, Lengyelország és Ukrajna is szerepel. A tíz legnépszerűbb küldő piac rangsorában az elmúlt években számos változás történt, 2007-ben például új belépőként megjelent Románia, és a többi szomszédunktól érkezők száma is dinamikusan növekszik. Az összefogásban rejlő sikert jelzi az is, hogy már dolgoznak a téli invitáció nyári verzióján, amely szintén a szállodákkal együtt valósulna meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik