Üzleti tippek

Sztrájkolnak a Boeingnél

Sztrájkba lépett a Boeing amerikai repülőgépgyártó vállalat legnagyobb gépész szakszervezete (IAM) helyi idő szerint szombaton, mert kudarcba fulladtak a kollektív szerződésről szóló tárgyalások.

A közel 27 ezer tagot – a 160 ezer Boeing-alkalmazott mintegy 16 százalékát – tömörítő IAM által meghirdetett sztrájk miatt leállnak a gyártósorok a vállalat két nagy összeszerelő üzemében, a Washington állambeli Rentonban és Everettben. Emiatt szünetel a 737-es, a 747-es, a 767-es és a 777-es típusok gyártása, és valószínűleg tovább csúszik a 787-es Dreamlinerek összeszerelése is. A már összeszerelt gépeket kiszállítják a megrendelőkhöz.

Wall Street-i elemzők szerint az elmúlt évben 4,1 milliárd dollár profitot termelő, 275 milliárd dolláros megrendeléssel rendelkező Boeingnek napi százmillió dolláros bevételkiesést okozhat a munkabeszüntetés.

A szakszervezet és a munkaadók májusban kezdtek egyeztetéseket az új, három évre szóló kollektív szerződésről, de a béremelést, a cég által a dolgozók egészségügyi ellátásához fizetendő hozzájárulást és egyes termelési folyamatok más országokba történő áttelepítését illetően olyan nagyok voltak a nézeteltérések, hogy a felek nem jutottak egyetértésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik