Üzleti tippek

Az INA kisrészvényesei az OMV-hez fordulnak

Az INA olajipari csoport főbb horvát intézményi befektetői és kisrészvényesei kedden elégedetlenségüket hangoztatták a Mol, részvényenként 2800 kunás ajánlatával kapcsolatban.

Az AZ Mirovinski Fondovi, a PBZ-CO Mirovinski Fond, a PBZ Invest nyugdíjalapok és az Auctor brókercég keddi találkozójukon úgy ítélték meg, hogy a Mol ajánlata nem tükrözi az INA valós értékét, és ezért az ajánlatot nem találják megfelelőnek.

Alatta van a piaci árnak

– A 2800 kunás ajánlat alatta van annak a piac árnak amelyen a cég részvényeivel a múlt hónapban kereskedtek, és nem tükrözi a horvát földgázpiac további liberalizációjának, valamint az olajfinomítók korszerűsítésének megjósolható hatásait – hangoztatták a nagybefektetők.

A kisrészvényeseknél az ajánlat ugyancsak “sokkoló” hatású volt, és az APA értesülése szerint az INA kisrészvényeseinek szövetsége azt kéri majd az osztrák OMV-től, hogy tegyen ellenajánlatot. Addig is azt ajánlja a szövetség, hogy a részvényesek ne adják el INA-papírjaikat – írta a Poslovni dnevnik horvát gazdasági lap.

Júliusban még érdekelte az OMV-t

Az OMV osztrák olaj- és gázipari konszernt akkor érdekelnék a közkézi INA-részvények, ha a horvát olajipari vállalatnál “átlátható privatizációra” kerülne sor – közölte kedden az OMV szóvivője, az APA osztrák hírügynökség ezzel kapcsolatos kérdésére. Thomas Huemer egyébként nem kommentálta a Mol ajánlatát az INA-ra.

Az OMV júliusban – amikor még napirenden tartotta a Mol-ra való ajánlattételt -, úgy nyilatkozott, hogy érdekelné a részesedésvásárlás az INA-ban.

A horvát tőkepiaci felügyelet (HANFA) jóváhagyta a Molnak a horvát INA olajipari csoportra tett, részvényenkénti 2800 kunás, vagyis 576,6 dolláros, nyilvános vételi ajánlatát, jelentette be a HANFA hétfőn.

A Mol az INA 31 százaléknyi, közkézen forgó részvényeire tett ajánlatot, az ajánlat 28 milliárd kunára értékeli az INÁ-t.
A horvát olajipari konszern további 44 százaléka állami tulajdonban van, a Mol eddigi tulajdoni részesedése 25 százalék.

A Mol többségi tulajdonra akar szert tenni az INA-ban, és részvénycseréről tárgyal a horvát kormánnyal is.
A Molnak egy héten belül nyilvánosságra kell hoznia ajánlatát, amely 28 napig van érvényben.

Az INA egyaránt érdekelt a kitermelésben és a feldolgozásban, kőolaj- és földgázkutatást és kitermelés folytat Afrikában és a Közel-Keleten. A társaság adózott eredménye az első fél évben 797 millió kunát tett ki, szemben a tavalyi év első felének 296 millió kunás eredményével.

A horvát vállalat részvényeinek árfolyama a múlt péntekhez képest 0,11 százalékkal 2790 kunára nőtt a zágrábi tőzsdén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik