Üzleti tippek

Több millióra bírságolt az APEH a Balatonnál

Az adóhatóság június végén 436 játékteremet ellenőrzött a Balaton partján, 12 százalékuknál találtak valamilyen szabálytalanságot, de egyet sem zártak be, a bírságok azonban 100 ezertől több millió forintig terjedtek.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatása szerint a tó északi és déli partjára egyaránt kiterjedő akcióban mintegy száz APEH-ellenőr vett részt.

Engedély nélküli működtetés miatt három esetben zároltak pénznyerő automatát. Jellemző hibaként regisztrálták a vizsgálatot végzők a tájékoztatási kötelezettséggel – például a nyitva tartási idővel, a nyereményigazolás kiadásának körülményeivel – kapcsolatos hiányosságokat is és többször állapították meg, hogy a játéktermekben nem az erőírásoknak megfelelően vezették a szükséges okmányokat.

A szabálytalanságokért kirótt bírság mértéke az esetlegesen korábban elkövetett vétségek súlyától, illetve a mostani ellenőrzés során feltárt hibák nagyságától függött.

A Szerencsejáték Szövetség is vizsgálja őket

Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke az ellenőrzést követően elmondta: a Szerencsejáték Felügyeleti Főosztály szakemberei a múlt évben összesen 13 500 ellenőrzést végeztek a nyerőgépeket működtető vállalkozóknál és vállalkozásoknál.

Emlékeztetett rá, hogy a szolgáltatásban és kereskedelemben gyakran a 80 százalékot is kiteszi a feltárt hiányosságok aránya. A szerencsejáték ágazatban viszont ez az arány 14 százalék. Ez az elnök szerint jól szemlélteti az iparág fegyelmezett működését.

Az összes játékbevétel a múlt évben 245,83 milliárd forint volt – ez egyenlő a turizmus bevételével – ebből a pénznyerő ágazat 90,16 milliárd forinttal részesedett.

A magyar szerencsejáték szervezők tavaly 40 milliárd forint játékadót fizettek be az államkasszába, megegyezően a 2006-os befizetéssel. A játékadó 2005-ben mintegy 36 milliárd forint volt.

Rossz színben tüntetik fel az ágazatot?

Azok a híradások, amelyek felnagyítva „bulvárosítják” az ellenőrzések során talált hibákat, esetenként visszaéléseket, félrevezetik a közvéleményt, és veszélybe sodorják az ágazat működését – állítja Schreiber István.

Az elnök úgy vélte: az időnkénti negatív felhangok mögött a legtöbbször privatizációs törekvések bújnak meg.

Az elnök utalt arra, hogy kárt okozna a magyar “szerencsejáték szektor” külföldi kézbe kerülése, ez ugyanis jelentős bevételtől fosztaná meg az országot, így az államkasszát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik