Üzleti tippek

Sajtószabadságot kérnek a kormányoktól

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) arra kéri a világ kormányait a sajtószabadság világnapja alkalmából, hogy álljanak ellen minden olyan kísérletnek, amely ennek a jognak a korlátozására irányul, és tegyenek további erőfeszítéseket annak biztosítására, hogy a média be tudjon számolni a közérdeklődésre számot tartó ügyekről.

“Aggodalomra ad okot, hogy miközben egyre nő a szabadságot elnyomni akaró országok koalíciója, a sajtószabadságot hagyományosan támogató országok még nem ébredtek rá arra, hogy veszély fenyegeti e szabadságjogot” – jelentette ki David Dadge, az IPI igazgatója a május 3-i világnap alkalmából.

Iszlám országok egy csoportja a vallás védelmében az utóbbi években arra törekszik, hogy korlátozza ezt az alapvető jogot, és emiatt a sajtó- és a szólásszabadság egyre nagyobb nyomás alá kerül ezen országokban.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa március 28-án hozott egy határozatot, amely arra kötelezi a szólásszabadság ügyében illetékes különleges jelentéstevőt, hogy vizsgálja ki azokat az eseteket, amelyekben a szólásszabadságot korlátozták bizonyos embercsoportok vagy vallások védelmére hivatkozva.

E határozat miatt a jelentéstevő abba a nehéz helyzetbe került, hogy egyszerre legyen védője és üldözője a szabadságjogoknak, ami miatt félő, hogy a vallás védelmében fellépő országok lassan megfosztják jelentőségétől ezt a fontos szerepet.

Az Emberi Jogi Tanács előző határozatában éppen a vallásgyalázás ellen lépett fel. Bár e határozat megfogalmazásai általánosítók, a meghozatalát főleg az Iszlám Konferencia Szervezete szorgalmazta.

A határozat definiálja a gyalázás egy új nemzetközi fogalmát: ez inkább a vallás védelmére helyezi a hangsúlyt, mint az egyéni jogokra, és alkalmas arra, hogy korlátozza a vallási tartalmú sajtóbeszámolókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik