Üzleti tippek

Több országra is kiterjed a Siemens korrupciós botránya

A Siemens szinte valamennyi területére kiterjedt korrupció következtében 1,6 milliárd eurós kár érte a konszernt – derült ki a jelenlegi vezetőség által kezdeményezett belső vizsgálatok eredményeiből.

A világ egyik legtekintélyesebb ipari és elektronikai konszernjét az igazgatótanács megbízásából átvizsgáló amerikai könyvvizsgáló iroda megállapította, hogy a 2000 és 2006 közötti megvesztegetések a Siemens szinte valamennyi ágazatára kiterjedtek. Számos országra vonatkozóan is találtak olyan iratokat, amelyek a megvesztegetéssel kapcsolatos magatartásra utaltak. Saját külön vizsgálatában egyébként ugyanezt állapította meg a müncheni ügyészség is.

A belső vizsgálat szerint a korrupció következtében 1,6 milliárd eurós kár érte a Siemenst, melynek felügyelőbizottsága kártérítési igényt támaszt a cég korábbi vezetőivel szemben, akiket legalábbis közvetett felelősség terhel a történtekért. Az amerikai iroda visszaélések elkövetésével, a belső szabályok, illetve a törvény megszegésével vádolja őket, egyes menedzsereket pedig azzal, hogy nem megfelelően reagáltak az állítólagos megvesztegetésekről szóló információkra.

Sajtóinformációk szerint az első számú gyanúsított Heinrich von Pierer, aki 1992-től 2005-ig az igazgatótanács, majd 2007-ig a felügyelőbizottsága elnöke volt, és akit több Siemens-menedzser is megvádolt azzal, hogy annak idején tetemes vesztegetési pénzek kifizetésére adott utasítást.

A korrupciós ügyeket vizsgáló amerikai cég jelentésében érintettként név szerint említette Nigériát, Norvégiát, Olaszországot, Oroszországot, Ausztriát, Görögországot és Malajziát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik