Üzleti tippek

Eladják a Bábolnát

Nem éri meg hatvanadik születésnapját a Bábolna Zrt., mivel felszámolják a nagy múltú agrárgazdaságot - pontosabban azt, ami még megmaradt belőle.

A felszámolást a Népszabadság információi szerint hétfőn kezdeményezte az állami tulajdonos a társaság közgyűlésén. A vállalat fizetésképtelenséget jelent. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél megerősítették a lap értesülését, de többet nem árultak el. Annyit tudni: a döntésről már értesítették a dolgozói érdekképviseleteket. A Bábolna Zrt. ma már csak 180 embert foglalkoztat – tíz éve még 6500 embernek adott munkát.

Ezzel a társaság művelésében lévő mintegy ötezer hektáros állami földterületért hamarosan megindulhat a versenyfutás. Nagy befektetői csoportok csaphatnak össze a lényegében egyetlen komoly vagyonelemnek tekinthető földterületért – pontosabban a terület 2020-ig szóló haszonbérleti jogáért.

Információk szerint Csányi Sándornak, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának cége is érdeklődik a földek iránt. Erre utal az is, hogy a társaság környékén már feltűnt a számottevő mezőgazdasági és élelmiszer-ipari befektetésekkel rendelkező OTP-vezér társasága. Az egyébként szintén felszámolás alatt álló Bábolna Takarmányipari Kft. ingatlanjait – és a márkanevet – ugyanis az a Tendre Kft. használja, amelynek egyik tulajdonosa a Csányi Sándorhoz köthető Bonitás 2002 Kft., míg a másik a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Forrás Nyrt. Utóbbi vállalat részéről korábban úgy nyilatkoztak, amennyiben a Bábolna befektetési lehetőségként „előkerül”, akkor – mint minden befektetési lehetőség esetében – megvizsgálják, érdemes-e erre áldozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik