Üzleti tippek

Vesztett a Magyar Nemzet és a Hír TV Veres fiai ellen

admin
admin

2007. 11. 16. 10:29

Első fokon helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzetet és a Hír TV-t a Fővárosi Bíróság, mert valótlanságot állítottak, illetve hamis színben tüntették fel a valóságot Veres János pénzügyminiszter fiai és egy nyírbátori büféssel kialakult vitáról.

Első fokon pert nyertek a Magyar Nemzet és a lap online szerkesztősége, valamint a Hír Televízió Zrt. által működtetett Hír TV ellen Veres János pénzügyminiszter fiai; nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság helyreigazításra kötelezte a sajtóorgánumokat a valótlan állítások miatt – közölte Veres Gábor és Veres Tamás ügyvédje pénteken az MTI-vel.

Veres Gábor és Veres Tamás – – a pénzügyi tárca vezetőjének gyermekei – azért indítottak sajtó-helyreigazítási pert a Magyar Nemzet és internetes szerkesztősége, valamint a Hír TV ellen, mert valótlanságot állítottak, illetve hamis színben tüntették fel a valóságot egy nyírbátori büféssel kialakult vitájukban – áll Győrfi Attila írásos közleményében.

A tájékoztatás szerint a bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében csütörtökön megállapította a jogsértéseket, és helyreigazításra kötelezte a sajtóorgánumokat, meghatározva annak pontos szövegét is.

A Fővárosi Bíróság végzése szerint a Magyar Nemzet valótlanul állította, hogy a pénzügyminiszter fiai a nyírbátori Azfeszt fesztivál szervezése során zsarolást követtek volna el, s hogy egyikük 2006-ban egyetértőleg végignézte volna egy helyi büfés bántalmazását.

Hamis látszatot keltett a lap azzal az állításával, hogy a szervezők által a büféstől a folyamatos nyitva tartásért kért 300 ezer forint mintegy védelmi pénzt jelentett volna. Az elsőfokú ítélet alapján a szervezők álláspontja – mely szerint a rendezvény ideje alatti folyamatos nyitva tartás csak külön díj fizetése mellett lett volna lehetséges – nem volt jogszerűtlen.

A Magyar Nemzet online szerkesztősége – áll az ügyvéd ítéletismertető dokumentumában – ugyancsak valótlanul állította, hogy a Veres fiúk „maffiózóként” megfenyegették volna a büfést, és erőszak alkalmazását helyezték volna kilátásba. Az internetes sajtóorgánum azt a hamis látszatot keltette, hogy a kialakult üzleti vita jogilag önbíráskodásnak vagy zsarolásnak minősülne, illetve hogy Veres Tamás jelenlétében fojtogatás történt volna.

A bíróság a Hír TV-t kötelező helyreigazításában megállapította – írta az ügyvéd –, hogy a televízió augusztus 17-ei adásában hamis színben tüntette fel a valóságot azzal az állítással, mely szerint Veres Gábor a fesztivál szervezése során úgynevezett védelmi pénzt kért volna egy vállalkozótól.

A Veres fiúk, a nyírbátori Azfeszt fesztivál szervezői és a büfés között az idén júniusban robbant ki az üzleti vita, ugyanis – hasonlóan a többi nyírbátori kulturális rendezvény szervezőihez – pénzt kértek az árusítási lehetőségért a fesztivál idejére. A büfés nem akart fizetni, nyitvatartási szerződésére hivatkozott, amelyről később megállapították a hatóságok, hogy az érvénytelen volt.

A pénzkérésről rejtett kamerás felvétel készült, amelyet a Hír TV-ben bemutattak, s az ügyről többször írtak az országos napilapok.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.