Üzleti tippek

Cégvezetőknek: adóváltozások

A minisztériumi törvénytervezet szerint több fejlesztési tartalék számolható el adóalapcsökkentő tételként, könnyebben adható el adómentesen az üzleti részesedés, nem ingyenes átadás a skontó és bónusz – tudható meg többek között a Deloitte Zrt. legfrissebb hírleveléből.

Jelenleg a fejlesztési tartalék címén alkalmazható adóalap-csökkentő tétel egyik felső határa az adózás előtti nyereség 25%-a, ezt a javaslat 50%-ra emeli.

Ez jelentős könnyítés, hiszen fejlesztési tartalék gyakorlatilag bármilyen olyan beruházásra képezhető, amit a számviteli törvény beruházásnak ismer el és amelynek eredményeként létrejött eszközre értékcsökkenés számolható el – mondta el a FigyelőNet kérdésére Veszprémi István, a Deloitte Zrt. igazgatója.

Könnyebb a részesedést adómentesen eladni

A törvény 2007. januárjától adómentessé tette a bejelentett részesedés értékesítésén elért árfolyamnyereséget, ha a részesedést az adózó legalább két évig tartja. A javaslat már csak egy éves tartási időt követel meg, és a bejelentést is egyszerűbbé teszi azzal, hogy nem szükséges csatolni a vonatkozó szerződést.

A kisbefektetőknek a rendelkezés nem jelent adókönnyítést, a bejelentés egyik feltétele, hogy a tulajdonrész elérje a harminc százalékot

Adóalapnövelő árengedmény?

A szerződésen alapuló, konkrét értékesítéshez közvetve kapcsolódó, utólag adott, nem számlázott engedményt (bónuszt) és a határidőn belül történt fizetésre adott engedményt (skontót) a törvény jelenleg külön említi kivételként az ingyenes átadások között, mint amely tétellel nem kell módosítani az adóalapot. A javaslat törli ezt a kivételt azzal az indoklással, hogy a bónusz és a skontó tartalmilag nem tartozik az ingyenes átadások közé.

A Deloitte Zrt. álláspontja szerint ez nem változtat a bónusz és a skontó eddigi kezelésén.

Nem valószínű, hogy a jogalkotó az engedmények összegét adóalapnövelővé kívánná változtatni – mondta a Deloitte Zrt. igazgatója. Ugyanakkor szükséges lesz majd a törvény elfogadása után egy adóhatósági állásfoglalalás a helyzet egyértelművé tételéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik