Üzleti tippek

Milliárdok termálturizmusra

Várhatóan mintegy 26,5 milliárd forint támogatásra számíthat a Dél-Alföld régió az új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az egészségturizmushoz kapcsolódó fejlesztésekhez – közölte Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár kedden Gyulán.

Az államtitkár egy konferencián elmondta: a Dél-Alföld Spa Termál-Egészségipar Zászlóshajó Program nevet viselő terv keretében nemcsak a termálfürdők korszerűsítésére, hanem a hozzájuk kapcsolódó szálláskapacitások, illetve a konferenciaturizmus bővítésére is kaphatnak pénzt a pályázók.

Elmondta: a már meglévő gyógyfürdőkhöz kapcsolódó egészségturisztikai programokra 13,23 milliárd, a szálláshely-kapacitások bővítésére 10 milliárd, a konferenciaturizmus fejlesztésére pedig 3,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az államtitkár felhívta az önkormányzati és idegenforgalmi szakemberekből álló hallgatóságának figyelmét arra, hogy például a fürdőfejlesztéseknél 50 százalék, az új szállodák építésénél 30 százalék, míg a felújításoknál 40 százalék támogatásra számíthatnak a pályázók.

Aláhúzta: a várhatóan ősztől induló pályázatoknál azonban az önkormányzatoknak nemcsak arra kell figyelniük, hogy a megfelelő önrészt biztosítani tudják, a magántőke közreműködésével a befejezet beruházások fenntarthatóságáról is gondoskodniuk kell.

Az államtitkár a program jövőjével kapcsolatban optimizmusát hangsúlyozta. Mint mondta, évtizedekkel ezelőtt még csak a magyar lakosság 30 százaléka engedhette meg magának az üdülést, míg ma már ötven százaléka.

„Bízom abban, hogy 10-15 év múlva a lakosság 70-80 százaléka fog ilyen formában pihenni, s közülük sokan fogják igénybe venni a kiépülő új kapacitásokat” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik