Üzleti tippek

Egyre bizakodóbbak a nagyvállalatok

Az Ecostat „Top-100” konjunktúra indexe 2007 júniusában 58 százalék, 4 százalékponttal magasabb a májusi értéknél. 2007 második félévre a hazai nagyvállalatok többsége a nemzetgazdasági kilátások javulását, egyidejűleg saját cége termelésének bővülését várja.

A magyar gazdaság 2007 első negyedévében 2,7 százalékkal nőtt, a növekedést az ipar 9,1 százalékos és az export 17,6 százalékos bővülése táplálja. A háztartások végső fogyasztása 0,8 százalékkal csökkent

Fél éven belül a belföldi kereslet élénkülését a TOP-100 vállalati kör egyötöde valószínűsíti, növekvő kereslettel egyharmaduk számol. A belföldi értékesítés megítélése optimistább, mint a korábbi hónapokban volt. Eladásai bővülését a vállalkozások egynegyede várja.
A külföldi kereslet előrejelzése kedvezőbb a májusinál, bővülő lehetőségekben 80 százalékuk, változatlanban egyötödük bízik. A külföldi értékesítés megítélése javul, piacai bővülését feltételezi a nagyvállalatok 65 százaléka, értékesítési lehetőségeinek elvesztésétől júniusban egy cég sem tartott.

A pénzügyi kiigazítás következményeként az állam és az önkormányzatok több területen visszafogták beruházásaikat. Ezzel párhuzamosan a bizonytalanságot rejtő gazdasági és piaci környezetben a gazdálkodó szervezetek is tartózkodtak az új fejlesztések indításától.
2007 júniusában a hazai nagyvállalatok beruházási aktivitása májushoz képest nem változott, az index értéke 57 százalék.

A kiigazítással összefüggő „árhullám” márciusban 9,0 százalékon tetőzött és két hónap alatt 8,5 százalékra mérséklődött. A nagyvállalatok hosszabb ideje önmérsékletet tanúsítanak áraik emelésében: az elmúlt néhány hónapban lényegében csak az élelmiszerek és a háztartási energia ára nőtt, 11, illetve 32 százalékkal, illetve a közlekedési díjak. Az önmérséklet hátterében a piacok kínálati jellege áll.

A nagyvállalatok júniusi előrejelzése szerint 2007-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedése 7,1 százalék lehet. A nagyvállalatok eladási árprognózisa 1,7 százalék, jóval alacsonyabb a májusi 2,4 százalékos értéknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik