Üzleti tippek

Rekordot döntött a Bankár Kupa

Hatvan versenyhajó és 450 versenyző vágott neki a tízéves jubileumát ünneplő Axa-Brokernet Biztosítási és Bankár Kupának június 10-én, Balatonkenesén.

A melegben és napsütésben jócskán bővelkedő időjárás azonban kicsit fukarkodott a széllel, mert a rajtnál csupán 0-1m/s-os nyugati szél fogadta a résztvevőket, aki hét kategóriában, ötpercenként rajtoltak el. A futam közben felerősödött a szél 3-4 m/s-ra, de később ismét gyengült, így a rendezőség a rövid, Balatonkenese – Balatonalmádi – Balatonkenese pálya mellett döntött.

A Bankár Kupa és a Biztosítási Kupa győztes egységeit két olyan vitorlázó vezette Pomucz Tamás és Argay Béla személyében, akik az egyetlen olyan Európa-bajnokok, akik olimpiai osztályban tudtak a dobogó legfelső fokára állni, 1989-ben nyerték meg Repülő Hollandiban az EB-t.

A Bankár Kupán a győzelmet a végig remekül taktikázó Pomucz Tamás kormányozta Capella szerezte meg, a Gyenese Balázs kormányozta Axa-Brokernet és a Vízöntő előtt. Pomucz Tamás kiemelte: „Mostanában néhány felújítást végeztünk el a hajón, és talán ennek is köszönhető, hogy ilyen jól futottunk. A rajt nagyon meghatározó egy vitorlásverseny szempontjából, így elsősorban úgy próbáltunk helyezkedni, hogy a nyugati irányból fújó új szelet mielőbb elérjük. Ez sikerült is, így hamar a mezőny elejére kerültünk. Az almádi bójaforduló után vitorlát váltottunk, és hátszeles vitorlával továbbra is megőriztük az előnyt. Természetesen jól jött a pályarövidítés, és így kis szerencsével az abszolút első helyet szereztük meg.”

A kétnapos Biztosítási Kupa első napján 13 darab 50-es cirkáló rajtolt el, a kétfutamos pályaversenyt a Gyenese Balázs kormányozta AHICO csapat nyerte a Benjaminnal, a második a GrEco a Vektorral, a harmadik pedig Cardif lett a Kalárissal. A Biztosítási Kupa harmadik futama a Bankár túraverseny volt. Az összetettben végül az egyenletesen jó teljesítményt nyújtó Argay Béla kormányozta GrEco csapata állhatott a dobogó legfelső fokára.

Argay Béla elmondta: „Ez egy igazán jól megrendezett verseny volt, és a szélviszonyok is nagyon kedvezők voltak számunkra. Nagy harcot vívtunk, de végül sikerült megszerezni a győzelmet. Próbáltunk az elején az élre állni, ami többé-kevésbé sikerült is, a rajt után az északi part felé vitorláztunk, mert ott láttunk több szelet, Almádinál spinakkert húztunk, és három vitorlával végül az osztályunkban elsőként haladtunk át a célvonalon.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik